×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Matolcsy György: A Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük

 

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elmondta: 2020-ban beléptünk a rendszerváltoztatást követő átmeneti időszak utáni húsz év második évtizedébe. Az elsőt, a 2010 és 2019 közötti tíz évet jól használtuk fel nemzeti céljaink elérésére. Sőt, a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A magyar receptet ismerjük. Jelentős átalakításokkal, reformokkal már az évtized elején megnyerni az évtized egészét. Valóban, a 2010 és 2019 közötti évtized ötven legfontosabb reformjából legalább negyvenet az első három évben dolgoztunk ki és vezettünk be – írta Matolcsy György, a MNB elnöke a novekedes.hu oldalon.

Hozzátette,

a siker megismételhető a következő évtizedben  is.

Ehhez használnunk kell a bevált receptet: a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben tervezni és indítani kell a 2030-ig szükséges reformok legalább 80 százalékát.

Évtizedünk megnyeréséhez jól kell kiaknáznunk geopolitikai helyzetünket, időbeli környezetünket, az emberi-intézményi erőforrásokat – emelte ki.

A geopolitikai erőteret kettősségek jellemzik. A nyugati szövetség és a keleti nyitás, az észak-dél ellentéte az eurózónában, az USA és Kína közötti tojástánc, az integráció mélyítése és bővítése között zajló harc évtizedünkben is folytatódnak.

Magyarország elkerülte a csapdákat

Magyarország jól kezelte a kettősségeket, mert elkerülte a csapdákat, miközben élt a lehetőségekkel. Eddig az idővel is jól sáfárkodtunk. A 2010 és 2012 közötti viharos éveket válságkezelésre, a 2013–2019 közötti napos éveket növekedésre fordítottuk, mindkettőt kitűnő eredménnyel – hívta fel a figyelmet Matolcsy.

Úgy fogalmazott, most azonban fordul a történelem. 2020 leállította a régi világot és új irányba állította az emberiséget. Hasonló már történt az elmúlt száz évben. Az 1910 és 1930 közötti átmeneti két évtized után következő húsz esztendő kettős története tanulságos lehet a 2010 és 2030 közötti két évtized felől nézve.

A történelem ritmusai nem ismétlést hoznak, inkább erős hajlamokat jeleznek hasonló fordulatokra,

amint látható ez a rokon időszakaszokban. Az egyik történelmi ritmus a 60 + 20 éves, azaz 80 éves ciklus, ami három húszéves szakaszból (kiépülés, tetőpontok és mélypontok, bomlás), valamint egy a régiből az újba átvezető átmeneti húsz évből áll.

Továbbra is erős reformokat és fordulatokat kell végrehajtanunk

Egyik időbeli rokonunk az erős, sőt tragikus fordulatokat hozó 1940-es évtized. Ezt az időbeli lefutást kell most módosítanunk úgy, hogy jóra fordítjuk a korszak drámaian erős energiáit – hangsúlyozta az elnök. Részben úgy, hogy jól aknázzuk ki a másik két tényezőt, a humán és a természeti erőforrásokat. A siker megelőz és gyógyít, ezért 2030-ra előre kell hoznunk nemzeti céljaink teljesítését.

Évtizedünk drámai fordulatainak csillapítására, sőt, formálására hasonlóan erős reformokat és fordulatokat kell végrehajtanunk. Ha nem mi fordítunk, velünk fordul a világ, de nem nekünk kedvező irányba – fogalmazott.

Matolcsy György felsorolta mire van szükségünk a történelmi tanulságok alapján 2030-ra:

 • Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
 • Teljes életmódfordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
 • Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
 • Új biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
 • Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
 • A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
 • Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
 • Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
 • Tőke- és technológiaintenzív iparra.
 • Fejlett kreatív iparra.
 • Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
 • Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre.

Ebből lép elő a második – az előző évtizedben egyszer már megszülető – 150 milliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha. Ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején.