×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

László Imre DK-s politikus szerint Hitler cselekedetei elvitathatatlanok

 

A XI. kerület polgármestere szerint megérdemelte a hírhedt diktátor, hogy az év emberének választotta annak idején a Time magazin. Sem a Demokratikus Koalíció (DK), sem Karácsony Gergely főpolgármester nem határolódott el László Imre kijelentésétől, aki egy képviselő-testületi ülésen a náci Németország vezetőjéről, Adolf Hitlerről beszélt elismerően.

László Imre DK-s képviselő (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Adolf Hitler munkásságát dicsérte a legutóbbi újbudai képviselő-testületi ülésen László Imre. A XI. kerület DK-s polgármestere

azzal érvelt egy közterület átnevezéséről folytatott vitában, hogy a nemzetiszocialista pártvezér megérdemelte, amiért korábban a Time magazin az év emberének választotta.

„1936-ban vagy 1937-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország emelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után. Aztán, ami utána történt, az már nem igazán fért ebbe a képbe bele” – mondta László Imre.

A politikus később közleményben magyarázkodott

A Gyurcsány-párt politikusa később közleményben magyarázkodott. Azt írta, ez volt talán élete legszerencsétlenebb mondata, amiért bocsánatot kér.

A náci pártvezérnek már jóval korábban, 1925-ben megjelent hírhedt műve, a Mein Kampf, és a németországi zsidók jogfosztását kimondó törvényeket pedig 1935-ben jelentette be Nürnbergben.

A DK balliberális szövetségesei védelmükbe vették László Imrét, köztük

a szocialista Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az ATV péntek reggeli műsorában.

A koronavírus-járvány ideje alatt szinte naponta posztoló Gyurcsány Ferenc DK-pártelnök és felesége, Dobrev Klára európai parlamenti képviselő is néma maradt közösségi oldalán. Karácsony Gergely főpolgármester sem reagált az antiszemita megnyilvánulásra.

„Nemcsak a kisnyilasokkal egyezett ki a DK, mostanra az is kiderült, hogy a balliberális pártban náci szimpatizánsok is vannak” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője. A képviselő ezzel a Jobbik és a Gyurcsány vezette párt egyre mélyülő együttműködésére utalt.

Azt tapasztalhatjuk az elmúlt időszakban, hogy mind a szélsőbaloldali, mind a szélsőjobboldali különböző szörnyűségeket elkövető történelmi személyiségeknek egyfajta új értelmezése van terítéken. Egy baloldali politikustól Hitler és az ő tevékenységének méltatása olyan politikai tett, amelyet korábban elképzelhetetlennek gondoltunk

– mondta Palócz André, a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A baloldal nem határolódik el

Űgy tűnt, hogy Magyarországon abban konszenzus van, hogy Hitlert a politikai elit egyértelműen elutasította, minden gaztettét és a hitleri Németország bűneit. Most azt láthatjuk, hogy a baloldal nem határolódik el.

A balliberális sajtó alig foglalkozott az üggyel, igyekezett inkább segíteni abban a DK-t, hogy sokkal kevésbé ez a kijelentés legyen napirenden.

„Kétfajta kettős mérce tapasztalható. Az egyik az az, hogy a szélsőbaloldali diktátorok vagy háborús, vagy népellenes bűnösök más megítélés alá esnek” – mondta az elemző.

Példaként említette, hogy Németországban, Gelsenkirchenben kétméteres Lenin-szobrot avattak. A város építésügyi hatósága ugyan tiltakozott, de Észak-Rajna-Vesztfália Közigazgatási Felső Bírósága jóváhagyta a szobor felállítását.

A másik pedig – folytatta–, hogy jobboldali  politikustól, bár ilyen erős mondat itthon nem hangzott el, de, „hogyha csak utalás is van, akkor egészen más megítélés alá esik, illetve azonnal rásütik például a kormánypártokra a különböző fasiszta jelzőket, szemben az ellenzékkel”.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.