×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Videó – A magyar fejlesztésű lélegeztetőgép nemcsak életben tart, hanem regenerál is

 

Hamarosan kezdődnek a klinikai tesztek a rekordgyorsasággal kifejlesztett magyar lélegeztetőgépekkel, az eszközök prototípusa májusban készült el. A hazai lélegeztetőgép gyártása mérföldkő a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Így Magyarország nem lesz kiszolgáltatva más országoknak a jövőben.

A fejlesztésben harminchatan vettek részt. Dabóczi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar méréstechnika és információs rendszerek tanszékét vezető egyetemi tanára, a csapat vezetője azt mondta: a veszélyhelyzetben életmentő készülék gyors fejlesztését kezdték meg, de a végeredmény ennél sokkal többet tud. A hagyományosan alkalmazott lélegeztetési módokon túl újabb, a beteg és a beteg tüdő számára kíméletesebb lélegeztetésre is alkalmas.

A tervek szerint a műegyetemi lélegeztetőgépek klinikai tesztje három helyszínen, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben, valamint a törökbálinti Tüdőgyógyintézetben zajlik majd.