×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nógrádi: Az Európai Unió egyik alapvető célja a V4-ek megosztása

 

Az Európai Unió a koronavírus-járvány idején rosszul vizsgázott, hiszen sikeres uniós megoldás nem született sem a járvány megfékezésére, sem a gazdaság megvédésére. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanez volt igaz a 2008-as pénzügyi válság idején, illetve a migránsválságkor is. Azt is elmondta, az unió egyik alapvető célja a visegrádi négyek megosztása.


Már több mint egymillió munkahelyet sikerült megvédeni Magyarországon, de 2021 is gazdaságvédelmi év lesz. Erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Több szakértő is úgy véli, hogy a nemzetállamok kezelték sikeresen a koronavírus-járvány okozta helyzetet.

Rosszul vizsgázott az Európai Unió 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában szombaton elmondta az európai közösség, az Európai Unió a koronavírus-járvány idején rosszul vizsgázott, hiszen

sikeres uniós megoldás nem született sem a járvány megfékezésére, sem a gazdaság megvédésére.

Hozzátette, ugyanez volt igaz a 2008-as pénzügyi válság idején, illetve  a migránsválságkor is.

Svédország és Nagy-Britannia komoly gondokkal küzd 

Kiemelte, jelenleg négy olyan európai állam van, (Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia és Svédország), ahol a válság, a vírus nem csengett le, hanem úgy a gazdasági gondok, mint az aktív fertőzöttek száma, folyamatosan emelkedik. Svédországban például a lakosság közel  7,5 százaléka fertőződött meg. Elmondta, az

Egyesült Királyság és Svédország ott hibáztak, hogy fontosabbnak tartották a gazdaság megmentését, mint a járvány megfékezését.

Hozzátette, ennek eredményeként most mindkét ország komoly gondokkal küzd.

Európai Parlament (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Kitért arra is, igaz ugyan, hogy az unión belül ahány ország annyiféle tagállam, ennek ellenére az unió vezetőségének meg kellett volna keresnie azt a legkisebb közös pontot, ahol még az országok együtt tudnak működni.

A vírus okozta gondok megosztották Európát

A vírus kapcsán szembekerült Kelet- és Nyugat-, Észak- és Dél-Európa – mondta Nógrádi György. Hozzátette, a „fukar négyek” (Benelux államok, Svédország, Ausztria) nem hajlandók belemenni az Európai Bizottság tervébe, nem hajlandók vállalni, hogy a mediterrán országok helyett a horribilis pénzügyi terheket ők viseljék egészen 2050-ig.

Az unió egyik alapvető célja a V4-ek megosztása 

A beszélgetés végén arra is kitért, az unió egyik alapvető célja a visegrádi négyek megosztása, hogy ne legyen egy olyan sikeres V4 szövetség, amely szembe tud szállni a francia politikával, ne legyen egy olyan sikeres szövetség, amely azt tudja mondani, hogy az Olaszországnak adott pénz gyakorlatilag egy feneketlen hordó, a Görögországnak juttatott pénz pedig nem hozott túl sok sikert.

Tehát nyilvánvaló, hogy a nyugat-európai országok attól félnek, hogy a V4-ek egy sokkal sikeresebb szövetséggé, együttműködéssé válnak, mint az Európai Unió. Ezt arra is alapozzák, hogy a sikeres visegrádi négyek adott esetben könnyedén tudják integrálni a balkáni országokat, így egy közel tíz országos szövetség alakulhat ki, amely komoly vetélytársa lehet majd az uniónak.

A címlapfotó illusztráció.