×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Hableány áldozataira emlékeztek a sétahajó kiemelésének évfordulóján

 

A Hableány sétahajó áldozataira emlékeztek délelőtt. Egy éve emelték ki a roncsot a Dunából. Csaknem két héttel a tragédia után még mindig áradt a folyó, ezért a művelet rendkívül kockázatos volt. A tragédiát okozó szállodahajó ukrán kapitánya ellen már vádat emeltek. Az ügyészség kilenc év börtönre ítélné, a járvány miatt azonban a tárgyalást szeptemberre halasztották – hangzott el az M1 híradójában.

Videó rögzítette, ahogy a Hableány sétahajó elsüllyed a Dunában tavaly május 29-én. A katasztrófa a Margit híd lábánál történt. A fedélzeten harmincöt ember utazott, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Az ütközés után hét turistát sikerült kimenteni a vízből. Huszonhét áldozat holttestét később találták meg, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Búvárok, mentősök, műszaki és biztonsági szakemberek, mérnökök és még sok száz segítő megfeszített munkája után a roncsokat 13 nap elteltével, pontoson egy éve emelték ki a Duna medréből. Erre emlékeztek a Terrorelhárítási Központ munkatársai a baleset helyszínén. A mentés koordinátora azt mondta: a búvárok vaksötétben, hatalmas sodrásban dolgoztak, sokszor a saját testi épségüket is veszélyeztetve.

 

Itt volt az elsődleges dolgunk, feladatunk, hogy visszafogjuk őket, és figyelve a nehéz körülményekre tartsuk azokat a szabályokat, amiket vérrel írtak korábban a búvárelődök, tehát ne történjen még több baj. Mindenki tenni akart, mindenki a maximumot nyújtotta” – mondta Szebeni Lehel ezredes, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatóságának főtanácsadója.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója koszorút helyez a vízfelszínre kollégáival a Hableány turistahajó áldozatainak emlékére a hajóroncs egy éve történt kiemelése alkalmából tartott megemlékezésen a Dunán, a Margit hídnál (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A megemlékezésen megkoszorúzták azt a helyet, ahol a Hableány elmerült.

A tragédiát okozó szállodahajó ukrán kapitánya ellen már vádat emeltek. Az ügyészség kilenc év börtönre ítélné, a járvány miatt azonban a tárgyalást szeptemberre halasztották.