Nincs köze az Országos Mentőszolgálathoz az MSZP-s politikus videójában mentősként bemutatott nőnek

 

Egyetlen megkérdezett mentős sem ismeri azt a nőt, aki vasárnap Korózs Lajos videójában szerepelt. Az MSZP-s politikusnak nyilatkozó nőt főállású mentőtisztként mutatták be. Miközben az általa ellátott betegekről beszélt, az Országos Mentőszolgálat székházát és autóit lehetett látni. Csakhogy a mentőszolgálat szerint a nő nem szerepel a nyilvántartásukban, a mentődolgozók körében pedig nagy felháborodást váltott ki a videó. Korózs Lajos szerint ő nem állította, hogy a nő állami mentőszolgálatnál dolgozott. Arra a felvetésre, hogy akkor miért az OMSZ mentői voltak a filmben, úgy válaszolt: ő ilyen szakmai kérdésekben nem tud állást foglalni. A videót közben eltávolították Korózs Lajos oldaláról – közölte az M1 Híradója.

„Ezt mindenkinek látnia kell!” – írta a Facebook-videója beharangozójában Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.


A felvételen Korózs Lajos egy Németh Athina nevű nővel beszélget, akiről a szocialisták országgyűlési képviselője azt állítja, mentőtiszt.

Korózs az OMSZ járműveivel, annak Markó utcai központjával és kórházi vágóképekkel illusztrált videójában azt állítja, hogy a megszólaló nő, „(…) ez a nagyszerű asszony, azon túl, hogy főállásban mentőtiszt, a hospice ellátásban segédkezik”, a nő pedig azt állítja, hogy „43 éve dolgozik mentősként”.

A beszélgetésben megszólal Szeleczki Lilla festőművész is, aki arról beszél, hogy édesanyját szintén hazaküldték az egyik kórházból, majd miután ismét kórházba szállították, másnap elhunyt. Az összeállítás ezen részében ugyancsak az OMSZ autóit lehet látni, az egyiknek még a vezetőfülkéjébe is beült az MSZP-s képviselő operatőre.

A mentősként bemutatott Németh Athina a videóban említést tesz egy betegről, akinek elmondása szerint ő segédkezett. „(…) felhívtam a háziorvost, a háziorvos azt mondta, hogy ő nem tud sem oxigént, sem infúziót, sem fájdalomcsillapítót, sem semmit. Hívjam fel a miniszterelnököt (…)” hangzik el a videóban.

A megszólaló nő nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában

Az Országos Mentőszolgálat néhány órával később egy posztban reagált.

Többek között azt írták,

hamis látszatot kelthetett egy nő, akinek nincs semmi köze az OMSZ-hoz, és az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában sem szerepel.

A videó felháborodást váltott ki a mentődolgozók körében.

Nem kértek bocsánatot, a videót eltávolították

Korózs Lajost az M1 Híradónak azt mondta: nem gondolja, hogy álhírt terjesztettek volna a videóval, ezért nem is kér bocsánatot. Arra a kérdésükre, miszerint Németh Athina nevű nőt nem tartanak nyilván az OMSZ-nál, úgy reagált: „nekem azt mondta, hogy neki ez a végzettsége, de ő nem állította, hogy állami mentőszolgálatnál dolgozott volna.”

Korózs Lajostól megkérdezték azt is: akkor mégis miért szerepelnek folyamatosan a felvételeken az OMSZ gépjárművei, amire a szocialista képviselő úgy válaszolt: ő ilyen szakmai kérdésekben nem tud állást foglalni.

A történtek után Korózs Lajos eltávolította a felvételt a közösségi oldaláról.

A címlapfotó illusztráció.