Parlagfű-mentesítési kampányt indít a Nébih

 

Társadalmi célú kampánnyal hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfű elleni védekezéshez szükséges összefogás fontosságára, amelyhez elengedhetetlen a gyomnövény és a hatékony irtási módszerek alapos ismerete.

Parlagfű egy út mentén Pomázon. Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket hoz létre (Fotó: MTI /Kovács Attila)

A hivatal szerdai közleményében kiemeli, hogy a parlagfüvet közegészségügyi szempontból és mezőgazdasági kártétele, terméscsökkentő hatása miatt egyaránt irtani kell. Az érvényes jogszabályok szerint a parlagfű-mentesítés a földhasználók egyéni kötelessége, legyen az akár egy néhány négyzetméteres kiskert vagy több száz hektáros szántóföld.


Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket hoz létre. Ezért is fontos, hogy a már virágbimbós állapotában felismerje mindenki a gyomnövényt.

A „Kevesebb parlagfű, több levegő!”  kommunikációs kampány július közepéig tartó első szakaszában szakmai, valamint országos és regionális hírportálokon és a Nébih saját csatornáin találkozhat a lakosság a figyelemfelhívó, információs tartalmakkal.

A kampány során bemutatják a parlagfű élettani hatásait, a szakszerű és hatékony eltávolítását, valamint a hatósági felderítést és a parlagfű bejelentő rendszert is megismerhetik az érdeklődők. Az októberig tartó akció későbbi szakaszában országosan terjesztenek majd plakátokat és szórólapokat, az általános iskolások pedig ismét kézbe vehetik majd a Parlagfű kisokos kiadványt – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A címlapfotó illusztráció.