×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bakondi: Nincs olyan határszakasz, ahol ne próbálkoznának az illegális bevándorlók

 

A koronavírus-járvány előtti időszakra jellemző tömeges jogellenes határátlépés visszatért a korábbi, „aktív szakaszába” – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma reggel című műsorában.


Bakondi György arról, hogy

a pünkösdi hosszú hétvégén több mint 430 migránst tartóztattak fel a magyar határnál,

azt mondta: nincs olyan határszakasz, ahol ne próbálkoznának az illegális bevándorlók. Ezért több katona és rendőr teljesít szolgálatot a határoknál, ők komoly technikai háttérrel, kamerarendszerrel, éjjellátó készülékekkel, hőkamerákkal őrzik Magyarországot.

Hozzátette: sokan próbálkoznak bejutni Magyarországra például Hercegszántónál, ahol a mocsaras területen nem lehet kerítést építeni, és külön kockázata van a folyókon való átjutási próbálkozásnak is, úgyhogy a honvédség és rendőrség csónakokkal is járőrözik.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint összesen több mint tizenegyezren érkeztek idén a magyar határokhoz a szerb, horvát és a román szakaszon. Arról is beszámolt: idén már 125 embercsempészt fogott el a rendőrség, alapvetően olyan külföldieket – afgánokat, szíreket – akik átmeneti oltalmazotti státuszba kerültek valahol Európában és most igyekeznek az eddigi embercsempészek szerepét átvenni

Bakondi György figyelmeztetett: a balkáni útvonalon vannak olyan embercsoportok, amelyek a koronavírus miatt az útvonal valamelyik országában – például Görögországban, Szerbiában vagy Bosznia-Hercegovinában – rekedtek.

Ahogy a járvány miatti intézkedéseket feloldják, ez a több mint százharmincezer ember újra útnak indul – mondta.

Kiemelte: nemcsak a magyar határon fokozták a készenlétet miattuk, hanem a szlovénok is további, mintegy ezer rendőrt küldtek a horvát határra, és a horvátok is létszámban, technikai támogatásban „erősítettek” a bosnyák határon.

A belbiztonsági főtanácsadó szintén szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt hangsúlyozta: a balkáni útvonal országaira 2015 óta változó intenzitással, de nyomás nehezedik.

A rádióműsorban kitért a Földközi-tengeri útvonalra is, ahol újra nagyobb számban indulnak el migránsok Európa felé. Annyi változott, hogy többségük már nem Líbiából, hanem átjutva a szomszédos Tunéziába, onnan vág neki a tengeri útnak – mondta Bakondi György.

A címlapfotó illusztráció.