×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A magyar családi adókedvezmény nemzetközi összehasonlításban is nagyvonalú

 

Nagyvonalú és célirányos a magyar családi adókedvezmény, nemzetközi összehasonlításban is előkelő helyen áll – derül ki az amerikai Tax Foundation májusi elemzéséből. Az intézmény a kutatásában a kétgyermekes családok adóterheit hasonlította össze a gyermektelen családok adóterheivel. A Tax Foundation listáján Magyarország az előkelő hetedik helyén áll.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A magyar családi adókedvezmény nagyvonalú és célirányos, , nemzetközi összehasonlításban is előkelő helyen áll – derül ki az amerikai Tax Foundation májusi elemzéséből. A szervezet az európai országok nyújtotta adókedvezményekről készített összeállítást, amiből kiderül, hogy bár az egyes támogatási gyakorlatok között nagy különbségek vannak, a magyar adórendszer nyújtotta kedvezmények európai szinten is kimagaslók.

Az adórendszerek társadalmi szükségességét és hatását vizsgálják

Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért, a Családokért elnökhelyettese a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a Tax Fundation egy amerikai székhelyű szervezet, amelyet 1937-ben alapítottak. Hozzátette, az intézet az adórendszerek társadalmi szükségességét, illetve hatását vizsgálja.

A családoknak nyújtott célzott adókedvezmények felmérése során az európai OECD-országok családi adókedvezményeit hasonlították össze egy példán keresztül: egy egykeresős, kétgyermekes család és egy gyermektelen, egyedülálló munkavállaló adóterheit, akiknek adózás előtti, bruttó jövedelmük megegyezik.

A vizsgált országokban az egykeresős és kétgyermekes családokat átlagosan 29,6 százalékos adó terhelte 2019-ben, eközben egy gyermektelen munkavállaló átlagos adóterhe 40,1 százalék volt, amely 10,5 százalékponttal magasabb, mint egy kétgyermekes családé.

Hozzátette, a magyar kormány a családi adórendszer 2011-es bevezetése, majd 2014-es járulékkedvezményekre való kiterjesztése óta megduplázta és gyermekenként havi 20 ezer forintra emelte a kétgyermekes családok által igénybe vehető személyi jövedelemadó-kedvezmény mértékét, amelynek eredményeképpen

Magyarország a lista hetedik helyén végzett, Németországhoz és Szlovéniához közel hasonló 15 százalékos adómérték-különbségekkel.

Ez egy igazán szép eredmény önmagában is – mondta Molnár Balázs –, de tovább szépíti az a tény, hogy Magyarország úgy került a hetedik helyre, hogy a vizsgálat során nem vették figyelembe, hogy a háromgyermekes, illetve a többgyermekes családok számára milyen adókedvezményeket nyújt a kormány, illetve azt sem, hogy az idei év januárjától a négygyerekes édesanyák egész életükre mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Magyarország családbarát ország 

Azt is elmondta, a családi adózás 2011-es bevezetése fontos lépés volt a családbarát ország felépítésében, abban, hogy segítsék a családokat, hogy

meglegyen az anyagi támogatásuk ahhoz, hogy annyi gyereket tudjanak vállalni, amennyit igazán szeretnének,

és a gazdasági hátterük ne akadályozza őket ebben.

Kiemelte, akinek Magyarországon van legális jövedelem, tudja érvényesíteni a családi adókedvezményeket.

A családpolitika csak akkor érhet el tartós eredményeket, ha stabilitást sugároz.

A gyereknevelés nem egy-két éves, nem is egy-két évtizedes feladat – fogalmazott. Hozzáfűzte, a családoknak meg kell tapasztalniuk azt, hogy mindaddig támogatja őket a magyar kormány, ameddig gyerekeik el nem végzik adott esetben a felsőfokú tanulmányaikat.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.