Civilekkel tiltakozik a Fidesz a Mátyás-templomhoz kiírt pályázat miatt

 

A tiltakozók szerint az ellenzéki vezetésű önkormányzat „gagyi vásári színhellyé” tenné a világörökségi védettségű területet (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Budavári civilekkel együtt tiltakozik az I. kerületi Fidesz-KDNP-frakció amiatt, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzat pályázatot írt ki a Mátyás-templom mögötti közterület hasznosítására; a terv ellenzői szerint nem szabad „gagyi vásári színhellyé” tenni a világörökségi védettségű területet.


Sándor Péterné (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt közölte, támogatják a Budavári Lakosok Szövetsége (BVLSZ) által a kerületi vezetés terve ellen,

„Budavár, nem bódévár!” mottóval indított aláírásgyűjtést.

Hozzátette, a baloldali kerületvezetés a történelmi, patinás, polgári budavári lakókörnyezetből „igénytelen, szagos, szemetes falatozót” akar csinálni, de ebből a helyiek nem kérnek, ezért indítottak aláírásgyűjtést.

Tóth Istvánné, a BLSZ elnöke elmondta, Váradiné Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester

az ott élők megkérdezése nélkül íratta ki a kereskedelmipavilon-pályázatot, és azóta is hiába tiltakoznak.

Közölte, hetekkel ezelőtt írt megkeresésére a polgármester nem válaszolt.

Szerinte az önkormányzatnak a pályázaton, 9 hónap alatt kevesebb mint 33 millió forint bevétele lenne, miközben ennél több pénzt fordítanak az idei költségvetésben más célokra, egyebek mellett a polgármester „munkakörnyezetének modernizálására”. Hozzátette, azt kéri a kerületvezetőtől, hogy saját érdekeit ne helyezze a lakók érdekei elé.

Közölte, eddig száznál többen írták alá a tiltakozó íveket, és

a következő napokban a várnegyed valamennyi lakóját felkeresik majd, hogy kifejezhessék véleményüket.

Hozzátette: egy egyhangú nemleges választ a polgármester sem hagyhat figyelmen kívül.

Az „I. kerület, Lakossági oldal” Facebook-oldalon május 23-án közzétett írásban az áll, hogy a Mátyás-templom mögötti gyalogoslépcsők melletti közterületre pályázatot írt ki az önkormányzat „pavilonok (bódék) elhelyezésére vendéglátás céljából”.

„Úgy gondoljuk, hogy a budai Vár, a Mátyás-templom és környéke a Szent István-szoborral és a Halászbástyával egy kiemelten védendő hely, a budai Vár ne legyen egy permanens gagyi vásári színhely lacikonyhákkal teleszórva” – írták.

A Facebook-posztban az áll: „a világörökség helyszínét képező budai Várban nem akarunk bódékat látni! Az itt élő polgárok, a fővárosunkra és a budai Várra büszke budapesti és vidéki polgárok sem akarhatnak szlalomozni sült kolbászos, lángosos illatfelhőt árasztó bódék és a körülöttük ácsorgó gulyást kanalazó, tejfölös-sajtos, fokhagymás lángost majszoló turisták között”.

A címlapfotó illusztráció.