×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bakondi: A kormány nem fogadja el a tranzitzónáról hozott ítéletet

 

Az illegális bevándorlók jelenleg a közegészségügyre is veszélyt jelentenek, mert nem tudni, hogy a balkáni útvonalon tartózkodó százharmincezer emberből hányan fertőződtek meg koronavírussal, Magyarország ezért minden lehetőséget megragad, hogy a tranzitzónákról szóló ítéletet felülvizsgáltassa.


A kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar alkotmánnyal – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György kedden az M1–en.

Kiemelte:

a tranzitzóna jól működő, bevált határőrizeti elem, amelynek lebontása csökkentené a határkerítés visszatartó erejét, és akár a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzetet okozna.

Bakondi György szerint a kijárási korlátozások feloldásával jelentős aktivizálódás tapasztalható a fő migrációs útvonalakon. Ha pedig Törökország ismét megnyitja határait a migránsok előtt, tovább nőhet a balkáni útvonalon tartózkodók száma, és a görög–török határon is súlyos konfrontációkra lehet számítani – mondta.

Az illegális bevándorlók jelenleg nemcsak a belbiztonságra, hanem a közegészségügyre is veszélyt jelentenek,

mert nem tudni, hogy a balkáni útvonalon tartózkodó 130 ezer emberből hányan fertőződtek meg koronavírussal – tette hozzá.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: a kormány ragaszkodik a határvédelem elemeihez, mert azok garantálják a belbiztonság stabilitását.

Magyarország ezért minden jogi lehetőséget megragad, hogy a tranzitzónákról szóló bírósági ítéletet felülvizsgáltassa

– hangsúlyozta.

Kitért arra is: az európai országok jelenleg a koronavírus-járvány elleni védekezéssel és a járvány okozta gazdasági kihívásokkal vannak elfoglalva. Ennek során nem kívánatos az illegális migránsok tömeges érkezése és az egészségügyi ellátórendszer leterhelése – vélekedett.

A címlapfotó illusztráció.