Budapesten hétfőtől újraindul az élet

 

Vasárnap éjféltől vége a kijárási korlátozásnak Budapesten is. A legszembetűnőbb változás hogy újra időkorlát nélkül kinyithatnak a boltok, így valószínűleg azok az üzletek is kinyitnak, amelyek korábban a bezárás mellett döntöttek. A vendéglátás is beindul, de először csak a teraszokon. A boltosok és vendéglősök egész nap készültek a holnapi nyitásra – hangzott el az M1 Híradójában

Vasárnap reggel óta megállás nélkül takarítottak az óbudai Kéhli Vendéglő konyhájában és már a hétfői nyitásra készültek. Az edényektől a tányérokon át az evőeszközökig mindent átmostak, a munkafelületeket pedig alaposan lefertőtlenítették.

Mivel zárt térben még nem fogadhatnak vendégeket, ezért a vendéglő előtt és a kerthelyiségben helyezték el az asztalokat. A szokásos 80-nak kevesebb mint a felét, a kellő távolságot ugyanis továbbra is be kell tartani.


Az egyik tulajdonos azt mondja: nagyon nehéz volt az elmúlt két hónap, de ezt az időt arra használták, hogy felújítsák a vendéglőt.

Kifestették a helyiségeket és modernizálták a szellőztetést. Külföldi vendégek híján most abban bíznak, hogy a budapestiek ki vannak éhezve a kisvendéglők hangulatára és konyhájára.

„Szerencsére van érdeklődés a törzsvendégek részéről. Egy pár foglalás bejött, de nem mondhatom azt, hogy onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk ezt a vendéglőt. De látszik az, hogy van egy réteg, aki ki van éhezve arra, hogy jöjjön hozzánk” –mondta Cecei Tibor tulajdonos.

Megfontoltan és óvatosan, de hétfőtől már Budapesten is újraindulhat az élet – ezt Orbán Viktor jelentette be a közösségi oldalán szombaton, miután virológusokkal és orvosokkal tárgyalt. Elmondta, hogy a kijárási korlátozást május 18-től feloldják, és a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket.

Így hétfőtől  újra kinyithatnak az éttermek, a kávézók, a büfék és a presszók teraszai, ahol a vendégek el is fogyaszthatják a megrendelt ételeket, italokat. De bent, a vendéglátóegység helyiségeiben továbbra is csak a dolgozók tartózkodhatnak. Könnyítés viszont, hogy szeptemberig nem kell közterület-használati díjat fizetni a teraszok után.

Megnyílhatnak az üzletek is

Az enyhítés az üzletek nyitvatartására is vonatkozik. Vagyis hétfőtől nem kell délután 3 órakor bezárniuk. Egy fővárosi bevásárlóközpont legtöbb üzlete előtt vasárnap még le volt húzva a redőny, de néhány boltban azonban már a nyitásra készültek.

A ruházati üzletek többsége ugyanis az elmúlt hetekben egyáltalán nem fogadott vásárlókat. Az eladók ezért vasárnap azon voltak, hogy fertőtlenítsék, és új áruval töltsék fel a polcokat.

A lazítások mellett viszont az óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani azért, hogy ne veszélyeztessük az eddigi eredményeket – hangsúlyozta Lakatos Tibor rendőr ezredes az operatív törzs tájékoztatóján.

„Éjféltől az ország teljes területén, a főváros területén is megszűnik a kijárási korlátozás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kelljen betartani. Mostantól a védelmi intézkedések szigorú és következetes betartása jelentheti azt, hogy az eddigi eredményeket ne veszélyeztessük” – mondta a rendőr ezredes.

Vagyis továbbra is meg kell tartani a másfél méteres távolságot egymástól. Az üzletekben és a tömegközlekedésben kötelező maszkkal, sállal vagy kendővel eltakarni az arcot. A 65 év felettiek pedig továbbra is csak reggel 9 és dél között vásárolhatnak az élelmiszer boltokban, a gyógyszertárakban és a drogériákban.

A polgármesterek a piacok esetében ettől eltérő szabályokat is megállapíthatnak, de biztosítani kell, hogy az idősek ott is elkülönítve vásároljanak.

Megnyílnak a strandok, parkok és játszóterek

Hétfőtől több lehetőség lesz a szabadidő eltöltésére is: megnyitnak a parkok a fővárosban, újra lehet menni játszótérre, és hamarosan kinyitja kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert is. Most mindenhol azon dolgoznak, hogy megfelelő feltételek mellett tudják fogadni a látogatókat.

A koronavírus járvány miatt az elmúlt időszakban többször is lezárták az Óbudai-szigetet, a Római-partot, és a Margitszigetet is. A Normafa parkolói vasárnap is zárva voltak, ahogy a kilátók és a vendéglátóhelyek is.

Az egyik kiránduló az M1 Híradójának elmondta, hogy nyolchetes karantén után nagyon örül a kijárási korlátozások feloldásának.

„Remélem, hogy hamarosan a maszkokat is el lehet hagyni, de ha ez szükséges, akkor ennyit mindenki megtehet” – mondta Schmidt Bianka

Hétfőtől új szabályok lépnek életbe a fővárosban. Látogathatók lesznek a parkok és a szabadtéri játszóterek is. A távolságtartás és a maszk viselése azonban továbbra is kötelező.

A koronavírus veszélyhelyzet előtt egy átlagos vasárnap kígyózó sorokban álltak az emberek a Fővárosi Állat-és Növénykert bejáratánál. Egyetlen nap alatt itt akár tízezer látogató is megfordult. Két hónap telt el azóta, hogy a járvány miatt bezárta kapuit az állatkert. Évtizedek óta nem volt még hasonlóra sem példa. A fővárosi állatkert ugyanis az év minden napján fogadta a látogatókat.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője elmondta, hogy nagyon nagy kihívás volt az intézmény számára az elmúlt bő két hónap, de most azon dolgoznak, hogy minden feltétel adott legyen a mihamarabbi, biztonságos újranyitáshoz.

„Azért is jó lesz majd újra megnyitni a kapukat, mert mialatt zárva voltunk, meg közvetlenül előtte is, nagyon sok kisállat született, akikkel még a nagyközönség nem találkozhatott. Például ugye a tapíroknál, az ott született kis tapír is egyelőre még csak az interneten keresztül debütálhatott, de például az éji majmoknál vagy a vadkutyáknál vagy különböző madarainknál, például a fekete hattyúknál is világra jöttek utódok, akikkel még nem találkozhatott a közönség" – emelte ki.

Az állatkert munkatársai a karantén időszak alatt is a lehető legmagasabb színvonalon gondoskodtak az ott élő csaknem 900 különböző állatfaj több mint tízezer egyedéről.

A Fővárosi Állat- és Növénykert hétfőn még nem, de várhatóan a következő napokban ismét megnyílik a nagyközönség előtt.

Budapesten a múzeumok, a strandok és a fürdők szabadtéri részei is újranyithatnak. A kulcsszó a szabadtér, mert a zárt helyiségekbe továbbra sem engedik be a látogatókat. A budapesti fürdők pünkösdre tervezik a nyitást. Hétfőtől újranyitják a kertet és a növényházakat is a Füvészkertben is.

A Füvészkert főkertésze, Kiszel Péter azt mondja, nagyjából 30-40 százalékos visszaesést okozott a járvány, ezért nagy megkönnyebbülés, hogy most újra kinyithatnak.

„Költségvetésünket bevételekkel egészítjük ki, így tudjuk kigazdálkodni az éves fenntartáshoz szükséges összeget, és hát ugye a két legerősebb tavaszi hónapunk sajnos bezárással telt, így nagy segítség, hogy már egy kicsit fellélegezhetünk” –  mondta.

Gőzerővel készül a látogatók érkezésére a Vasúttörténeti Park is. Ők pénteken nyitnak ki. A Füvészkerthez hasonlóan náluk is tavasszal van a főszezon, így itt is létkérdés a vendégfogadás.

„Éves szinten száztízezer látogatunk van, de ez nagyon rapszodikus, nálunk ugye a tavasz és az ősz az erős, de bármi lehet, a hétköznapok, azok azért gyengébbek, maximum néhány száz látogató van, hétvégén, ha rendezvényünk van, akkor meg akár sok ezer, akár hat- nyolcezer látogató is lehet” – mondta az M1 Híradójának Schvéd Norbert, a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány parkvezetője.

A kültéri múzeumok mellett újra fogadhatnak vendégeket a szabadtéri fürdők és strandok Budapesten is.  Az óvintézkedéseket azonban mindenhol be kell tartani.

„Egyelőre a kültéri létesítményekkel tudunk elindulni, kültéri medencéinkkel, a kültéri parkterületekkel, játszóterekkel, csúszdákkal tudnak majd megnyitni a fürdők” – mondta Boros László, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Elmondta, hogy a külső strandterületeken a csúszdák működnek, valamint korlátozásokkal, de a fürdőgyógyászatok is elkezdhetik a kezeléseket.

Boros László Attila szerint a legtöbb fürdő egyelőre a pünkösdi hosszú hétvégéig vár a nyitással.

A legtöbb kiemelten népszerű budapesti fürdő, így például a Széchenyi, a Gellért vagy a Palatinus a fővárosi önkormányzat egyik cégéhez tartozik.Az M1 Híradója kereste a budapesti városvezetést. Arra szerették volna megtudni, hogy mikor nyithatnak ki ezen létesítmények szabadtéri medencéi, de az adásig nem kaptak választ.

Az M1 Híradója összefoglalta az éjféltől életbe lépő változásokat.

  • Budapesten lesz a legnagyobb változás.Feloldják a kijárási korlátozást ami azt jelenti hogy mostantól nem csak alapos indokkal lehet elhagyni a lakóhelyet, hanem bármikor amikor az embernek csak kedve tartja.
  • Kinyitnak az üzletek, így már nem kell délután 3 órakor bezárniuk és újra igénybe lehet venni a szolgáltatásokat is.
  • Újraindulhat a vendéglátás, egyelőre azonban csak a kávézók és éttermek teraszain vagy kerthelyiségekben lehet fogyasztani.
  • Kinyithatnak a strandok és szabadtéri fürdők.
  • Újra lehet parkokba, játszótérre vinni a gyerekeket. A Fővárosi Állatkert is megnyitja kapuit és a szabadtéri múzeumok is újraindulnak. Fontos hogy ezeken a helyeken az üzemeltetőnek kell gondoskodni a megfelelő feltételekről.
  • Az egyetemeken a rektor döntésén múlik, hogy hogyan folytatódik az oktatás.
  • Újra lehet miséket tartani,  június 15-tól pedig 200 fő alatt már lagzizni is lehet Budapesten.

A lazítás azonban nem jelenti azt hogy mostantól bármit szabad. A szigorú szabályok ettől még ugyanúgy érvényben maradnak, és ezek betartásán életek múlhatnak. Vagyis mindenhol tartani kell a másfél méteres távolságot, valamint  a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező marad a maszkviselés. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és gyógyszertárakban továbbra is csak 65 év felettiek vásárolhatnak 9-12 óra között.

A hatóságok továbbra is felelősségteljes magatartást kérnek mindenkitől.