×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A gyöngyöspatai ügyben a Kúria által hozott ítélet lehet, hogy jogos, de igazságtalan

 

Jár az összesen mintegy 100 millió forint kártérítés annak a mintegy 60 gyöngyöspatai felperesnek, aki a cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók jogellenes elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt indított személyiségi jogi pert – mondta ki a Kúria meghozott ítéletében. Megállapította, hogy az alkalmazandó törvény alapján nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.

Gyöngyöspatán csalódottan reagált a többség a Kúria ítéletére. A településen a lakosság, több mint 80 százaléka nem cigány magyar. Már az előzményi perekben is úgy gondolta a lakosság többsége, hogy mélyen sérti az igazságérzetét, azaz ítélet, ami megszületett – mondta Horváth László országgyűlési képviselő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Ráadásul a Kúria változtatás nélkül jóváhagyta a döntést, ami csak növelte a csalódottságot.

Azt mindenki megértheti, hogyha a bíróság azért ítél meg nagy összegű pénzbüntetést, mert azt mondja, hogy sok tanuló tartós lelkikárosodást szenvedett az iskolában, akkor miért nem engedte meg a bíróság, hogy igazságügyi szakértő bevonásával lehessen ezt igazolni, vagy cáfolni. Mert az történt, hogy nem lehetett bevonni sem pszichológust, sem pszichiátert, sem pedagógust a tárgyalás folyamán, hanem egyszerűen a bíróság kész tényként elfogadta, hogy az érintett cigány tanulók helyre nem hozható komoly lelki károsodást szenvedtek, és életesélyt vesztettek. Itt is kérték az alperesek, hogy igazságügyi szakértő bevonásárára kerülhessen sor, de ez nem történt meg

– részletezte.

A lakosság többsége úgy gondolja, hogy az áldozatokat összekeverték az elkövetőkkel,

hiszen olyanok is kapnak kártérítést, akik miatt sem tanítani, sem tanulni nem lehetett az iskolában – fejtette ki a képviselő.

A keddi ítélet annak ellenére vált jogerőssé, hogy a település akár csődbe is mehet, de az sem volt elég nyomós érv a Kúriának, hogy közben kiderült: az iskolában uralkodó állapotok miatt a nem roma származású diákok tömegesen mentek át a környező települések tanintézményeibe, és sorra mondtak fel a tanárok is.

Ez a kártérítés, egy olyan modellt jutalmaz és részesít előnyben ez a bírósági döntés, amely azt üzeni a cigányság egy részének, hogy iskolába járni nem kell, az iskolába lehet agresszívnak lenni, mert ezért majd pénz jár – fogalmazott.

Kiemelte, Soros György által nyíltan támogatott a szervezet rendezte meg a gyöngyöspatai pert. „Nem a cigány családoknak jutott eszébe bíróságra menni, őket oda vitték. A pénz ígérete elég csábító lehetett”.

A legnagyobb kár az, hogy azokat a cigány tanulókat és családokat, akik az életüket nem a segélyre akarják berendezni, hanem a tanulásra és a munkára, azokat hagyja a leginkább cserben ez az ítélet.

A jogerős ítéletben elsőrendű alperesként Gyöngyöspata lett elmarasztalva,

amit a falunak kellene kifizetnie, de nem tud megtenni. Az éves bevételük eddig 12 millió forint volt, amiből hármat elköltött védekezésre, így csak a kormány segítségére számíthatnak.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.