Horváth László szerint méltánytalan, káros és igazságtalan a Kúria döntése

 

Rossznak és igazságtalannak minősítette Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott a Kúria keddi ítéletét a gyöngyöspatai iskolaügyben.


A Kúria azt mondta ki: jár az összesen mintegy 100 millió forint kártérítés annak a mintegy 60 gyöngyöspatai felperesnek, aki a cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók jogellenes elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt indított személyiségi jogi pert.

„Sajnálatosnak tartom, hogy a Kúria automatikusan döntött, mert lett volna lehetősége vizsgálni, hogy mi okozza a nagyobb jót az érintetteknek, az oktatás, képzés és egyéb szolgáltatások, vagy pedig az egyszeri, pénzbeli előny” – mondta az M1 Ma Este című műsorában Horváth László miniszterelnöki megbízott.

A térség országgyűlési képviselője szerint a döntés igazságtalan, méltánytalan és túlzó, emellett káros is, mert egyfelől felrúgja a társadalmi békét, másfelől pedig egy olyan példát jutalmaz, jelenít meg követendően, ami "abszolút káros". Mint mondta, az indoklásban is szerepelt, hogy az érintettek életesélyeit károsította a gyöngyöspatai iskolai gyakorlat, ami felveti a kérdést, hogy vajon a döntés alapján megítélt egyszeri pénzelőny, vagy az érintettek képzésének, oktatásának támogatása jelentette-e volna az életesélyek támogatását.

A döntésben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) szerepével kapcsolatban Horváth László kijelentette: „Majdhogynem szó szerint azt mondták, hogy beárazzák a szegregációt. Ebben nincs az, hogy segíteni akarnak a gyöngyöspatai cigány családokon és tanulókon, ők eszközök voltak, akiket felhasználtak egy politikai cél elérésére. Egyszerűen politikai célról van, szó, aminek a lényege lejáratni Magyarországot, Magyarország rossz hírét kelteni, és ezek alapján Magyarországgal szemben mindenféle eljárásokat kezdeményezni” – fogalmazott a miniszteri megbízott.

Horváth László - aki a térség kormánypárti képviselője a parlamentben - korábban az MTI-nek küldött videónyilatkozatában azt mondta: a Kúria sajnálatos módon elvetette a kártérítés oktatási-képzési formában történő megtérítését, és egyértelműen a 100 millió forintos kártérítés készpénzbeli kifizetése mellett foglalt állást.

Ez a döntés szerinte rossz, mert felrúgja a társadalmi békét, és igazságtalan, mert „egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért”.

A fideszes képviselő - akinek miniszterelnöki megbízottként feladata a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzetek feltárása és azok megoldását szolgáló javaslatok kidolgozása - azt közölte: mindent elkövet azért, hogy - akár törvénymódosítással is, de - „tegyük lehetetlenné azt, hogy a jövőben Soros-szervezetek hasonló pénzszerző akciókra szánják el magukat”.