Nő az óvodák iránti igény vidéken

 

Fokozatosan nő az óvodák iránti igény a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével és a szülők újbóli munkába járásával a vidéki településeken, a szülők kérésére újabb intézményeket nyitnak meg, további csoportokat indítanak.

Miskolcon a növekvő igények miatt hétfőtől újabb két bölcsőde és kilenc óvoda ügyeletes intézményként történő kijelöléséről döntöttek, eddig két bölcsőde és három óvoda tartott ügyeletet.

A nyíregyházi önkormányzat által fenntartott óvodákban és bölcsődékben folyamatosan biztosított a gyermekek ellátása kiscsoportos formában, csoportonként legfeljebb öt gyermek felügyeletét biztosítva. A helyhatóság harmincöt óvodai telephelyen, 166 csoportban legfeljebb 830 gyermeket tud fogadni. Naponta – változó módon – 140-155 óvodás jár óvodába a március 16-ától fenntartott ügyeleti rendszerben.


Bölcsődében ötvenöt csoportban 275 bölcsődés gyermeket tudnak elhelyezni, átlagosan körülbelül nyolcvan bölcsődés gondozását látják el.

Debrecenben jelenleg egy ügyeletes bölcsődébe és nyolc ügyeletes óvodába vihetik a szülők a gyerekeket, de igény esetén mind a 12 bölcsődét és 33 óvodát megnyitják, és valamennyi gyerek a saját, megszokott intézményébe járhat, ott szervezik meg az ügyeleti ellátást nekik.

Balassagyarmaton 28 gyerekre felügyelnek két bölcsődei és négy óvodai ügyeletes kiscsoportban.
Békéscsabán nagy az igény a gyermekfelügyeletre, hétfőtől az eddigi egy helyett már két bölcsődében helyezhetők el a gyerekek, és tíz óvoda biztosítja az ellátást. Az intézményekbe csak a dolgozók és a gyerekek léphetnek be, a szülők nem.

Gyulán nyolc önkormányzati fenntartású óvodában - az egy csoportban ellátható legfeljebb 5 gyermeket figyelembe véve - 130 férőhely van, jelenleg 95-en igénylik a felügyeletet – mondta Makráné Gombkötő Zita, az egyesített óvoda vezetője az MTI-nek.

Orosházán szintén nyolc tagintézményben, összesen 26 csoportban tudják fogadni a gyerekeket. A múlt héten és hétfőtől érezhető volt a megugrás, jelenleg 70 gyerekre vigyáznak, de már a teljes pedagógusgárda be van osztva az ügyeletre – mondta az MTI megkeresésére Németh Gabriella óvodavezető.

Szarvason egy önkormányzati óvoda van három csoporttal, ezekbe most 9 gyerek jár. A bölcsőde 35 gyereket tud fogadni, jelenleg 21-en veszik igénybe - közölte Boross Bence önkormányzati oktatási és kulturális referens.

Elmondta, két egyházi és egy szlovák nemzetiségi óvoda is van, a fenntartók általános iskolát is működtetnek, így ott akár az iskolai tantermeket is használhatják óvodai gyerekfelügyeletre.
Csongrádon a növekvő igények alapján már két bölcsődében tartanak ügyeletet, a működő óvodák száma is egyről négyre emelkedett hétfőtől – közölte Bedő Tamás polgármester.

Hódmezővásárhelyen mivel az öttagú csoportok miatt lényegesen csökkent a bölcsődék és óvodák kapacitása, munkáltatói igazolást kérnek a szülőktől – mondta Márki-Zay Péter polgármester, aki azt kérte, a korlátozott befogadóképesség miatt a családok csak valóban indokolt esetben vegyék igénybe ezt a szolgáltatást.

Makón az eddigi ügyeletes óvoda mellett két újabb tagintézmény is kinyitott - közölte Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Szegeden az önkormányzat tájékoztatása szerint a bölcsődékben és óvodákban is napról-napra jelentősen növekszik az igény. Hétfőn a négy ügyeletes bölcsődében 77 gyermeket gondoztak, a 12 ügyeletes óvoda 51 csoportjában pedig 208-ra felügyeltek a létszámkorlátok betartása mellett.

Pécsen Péterffy Attila polgármester tájékoztatása szerint egyre több óvodás és bölcsődés korú pécsi gyermek szülei kezdenek újra dolgozni, az óvodai ellátás és étkezés iránti igény szinte naponta érezhetően növekszik. Hétfőn újabb három óvoda nyitott ki, összesen nyolc csoporttal.

Dombóváron három önkormányzati óvoda 75, a bölcsőde 30 gyermeknek tud felügyeletet biztosítani, ezt hétfőn 60, illetve 20 gyermeknek kértek a szülők – mondta Pintér Szilárd polgármester az MTI-nek. Hozzátette: nő az igény a gyermekfelügyelet iránt, ezért a térség országgyűlési képviselőjénél kezdeményezte, hogy a csoportokban 5 helyett 10 gyermeket láthassanak el.

Kaposváron a múlt héten bölcsődei elhelyezést 22, óvodait 79 gyermek vett igénybe – emelte ki Szita Károly polgármester. A héten a gyermekszám növekedésére számítanak, az eddigi egy ügyeletes bölcsőde mellett még egyet, a hat ügyeletes óvodán kívül még hármat kinyitnak, hogy fogadni tudják a gyerekeket.

Veszprémben több mint duplájára nőtt a gyerekek száma az óvodákban az elmúlt egy hétben – közölte hétfőn a polgármesteri hivatal közjóléti irodájának intézményfelügyeleti csoportvezetője. Mészáros Éva elmondta, hogy a városban 516 bölcsődei férőhely van, jelenleg 60 bölcsődés veszi igénybe a felügyeletet, és 1998 óvodai férőhely van, jelenleg 83 gyerek jár óvodába.

Veszprémben nem jelöltek ki ügyeletes intézményeket, minden gyermek a saját óvodájába járhat. Kovács Éva, a veszprémi Csillag Úti Körzeti Óvoda vezetője elmondta, arra kérik a szülőket, csak akkor vigyék be a gyermeküket, ha semmiképpen sem tudják megoldani az otthoni ellátást.

A győri bölcsődékben és óvodákban működő ügyeleti rendszert igény szerint tovább bővíti az önkormányzat. Az előre bejelentett gyermeklétszám függvényében, szükség szerint nyitnak meg újabb csoportokat, vagy akár intézményeket és növelik a felügyeletet ellátó pedagógusok számát – hangsúlyozta a győri önkormányzat.

A kapacitásbővítés célja, hogy segítsék a szülők visszatérését a munkába. Míg március 26-án 34 gyermeknek igényelték az ügyeleti ellátást, addig május 11-én már 249 gyermeknek.

Szombathelyen szerdától már valamennyi óvodában és bölcsődében tartanak ügyeletet, öttagú csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel.