×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eddig nagyon sikeres a járvány kezelése

 

A koronavírus-járvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma jelentős kiugrások nélkül, fokozatosan emelkedett, most pedig egyenletesen csökken. A járványgörbéből kiderül, hogy Magyarországon a környező országokhoz, Európához és az egész világhoz viszonyítva is sikeres járványkezelés zajlik – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Cikkünk frissül.

Hétfő reggelig 3284 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Elhunyt újabb nyolc krónikus beteg. Ezzel 421-re emelkedett az elhunytak száma, akik közül 198-an 80 év felettiek.

958-an már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1905 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 61 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 56 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 782 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, és 42-en vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi – közölte Müller Cecília.

Magyarországon sikeres járványkezelés zajlik

Eddig nagyon sikeres a járvány kezelése

Eddig nagyon sikeres a járvány kezelése, a védelmi intézkedésekkel alacsonyan tudták tartani a fertőzöttek számát – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: az igazolt fertőzöttek száma eddig 3284, az aktív fertőzötteké 1905. Az összes fertőzött számába minden olyan elhunytat is beleszámolnak, aki koronavírussal fertőzött volt.

Magyarországon az EU alsó harmadában van az elhunytak száma. Eddig nem mutattak ki többlethalálozást az elhunytak más években átlagos számához képest – mondta a tiszti főorvos.

Az elhunytak több mint fele 80 év feletti. Az idősotthonokban elhunytak száma 100-ra nőtt. Minden negyedik elhunyt idősotthonban élt. A fővárosi Pesti úti intézményben 42-en haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, a fertőzöttek száma 305. Az intézményeket levonva is Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb.

Csak 67 a 18 év alatti igazolt fertőzöttek száma – mondta a tiszti főorvos.

A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak csaknem fele, 198 ember 80 év feletti volt. Az elhunytak közül 177-en 65 és 79 év közöttiek, 20-an 60 és 64 év közöttiek, 15-en 50 és 59 év közöttiek, nyolcan 40 és 49 közöttiek és hárman 30 és 39 év közöttiek voltak.

A fertőzöttek között 67 olyan volt eddig, aki 19 évesnél fiatalabb. Közülük számosan már meggyógyultak, maradandó egészségkárosodást pedig egyikük sem szenvedett. Hozzátette: jelenleg két gyermekkorú fertőzöttet tartanak nyilván, az állapotuk kielégítő.

Ismertette: az összes beteg 42 százaléka férfi, 58 százaléka nő, ez megfelel a magyarországi korfának; vagyis a megbetegedések aránya tükrözi, hogy a 90 év feletti kort sokkal több nő éri el, mint férfi.

Továbbra is Budapesten és Pest megyében a legmagasabb a fertőzöttek száma

Müller Cecília szólt arról is: továbbra sem változott a területi eloszlás, Budapesten 1587, Pest megyében 438, Fejér megyében 333 az igazolt megbetegedések száma. Százezer emberre vetítve is a legmagasabb a fertőzöttség Budapesten és Pest megyében, majd Fejér megye következik. Megjegyezte: jelentőssé vált Zala megye érintettsége is, elsősorban a bentlakásos intézményei miatt.

Közölte: Budapesten és Pest megyében a legmagasabb a fertőzöttek száma akkor is, ha az összes esetből levonjuk a szociális intézményekben, illetve kórházakban megfertőződöttek számát.

A megbetegedések aránya Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében a legalacsonyabb.

Kitért arra: Magyarországon változatlanul jellemző, hogy a megfertőződés mértéke attól függ, hogy hány zárt közösség, jellemzően szociális otthon, illetve kórházi osztály érintett.

Eddig 32 idősotthonban regisztráltak pozitív esetet, 12 Budapesti és 20 vidéki intézményben.

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Köszönet a mentőknek és ápolóknak

Az országos tiszti főorvos a mentők napja alkalmából megköszönte a mentők munkáját, akik a járvány kezdete óta részt vesznek a mintavételezésben, valamint az ápolók hete alkalmából köszönetet mondott az ápolóknak, akik ebben a nehéz időszakban is „mellettünk vannak és mindent megtesznek értünk”.

Müller Cecília kérdésre válaszolva közölte: a tatbányai Szent Borbála-kórház főigazgatójának jelentése alapján egy sor intézkedést hoztak, hogy izolálják a betegeket és elkerüljék a további fertőzéseket. Már csak egy helyszíni szemle szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, az intézmény újra felvehet-e betegeket.

Arra a kérdésre, hogy a szabályozások enyhítése vidéken hozott-e változást, azt felelte, két hétnek el kell telnie, hogy ezt meg tudják mondani, de

egyelőre fokozatosan csökken a megbetegedések száma.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy a háziorvosokat most nehéz elérni, hiszen a telefonos konzultáció és receptírás mellett az időpontkérés is telefonon történik. Arra kérte a betegeket, hogy legyenek türelmesek, illetve, ha lehet, próbálják meg e-mailen felvenni a kapcsolatot velük.

Tovább nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló házi karanténban lévők száma

Háromszázhetvennyolcra nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban lévők száma – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az állampolgárok döntő többsége betartja a hatósági házi karantén szabályait, és a lakosság szabálykövető magatartása hozzájárult a járvánnyal szembeni sikeres védekezéshez. Ismertette: március 12. óta 408 473 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket, mindössze 1684 szabályszegést tapasztaltak, vagyis csak 0,41 százalékuk szegte meg a szabályokat.

Budapesten és Pest Megyében 1297 esetben intézkedtek a hétvégén

Beszámolt arról is: vasárnap 683 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 955 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Vasárnap 34 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Az alezredes elmondta azt is, hogy a vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásánál a hétvégén 235 esetben kellett intézkedniük, május 4. óta összesen 534-szer. A vasárnapi szabályszegők közül 152 embert figyelmeztettek, 48-an helyszíni bírságot kaptak, míg 35 emberrel szemben feljelentést tettek.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben a hétvégén 1297 esetben intézkedtek, ebből 866-an figyelmeztetést, 245-en helyszíni bírságot kaptak, 185 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök.

Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 48 951 intézkedésre volt szükség.

Szólt arról is, hogy 346-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Ezek közül 85-öt rémhírterjesztés, 27-et közveszéllyel fenyegetés, 108-at csalás és 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak. Az ügyekkel összefüggésben 63 gyanúsítottat hallgattak ki.

Nem érkezett meg Karácsony Gergely kérdése

Az alezredes kérdésre válaszolva elmondta, az operatív törzs ügyeleti központjába hétfő reggelig nem érkezett meg Karácsony Gergely főpolgármester kérdése.

A főpolgármester a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat kérte az operatív törzstől.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

megváltoztak a Horvátországba történő beutazás szabályai.

Nem horvát állampolgárságú beutazó akkor léphet be az ország területére, ha igazolja, hogy ingatlana vagy hajója van Horvátországban, továbbá, ha temetésen akar részt venni. Ugyancsak beléphet Horvátországba az a nem horvát állampolgár, aki igazolja, hogy munkavégzés miatt szeretne beutazni, vagy horvát gazdasági társaság meghívására üzleti tárgyaláson kíván részt venni. Minden más üzleti célú beutazást be kell jelenteni a horvát hatóságoknak – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.