Fennakadás nélkül folynak az érettségik

 

Minden fennakadás, probléma vagy botrány nélkül tudták sikeresen megszervezni az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány jelentette rendkívüli helyzetben – jelentette ki a köznevelési államtitkár a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán kiemelte: a héten megtartották a legtöbb tanulót megmozgató tantárgyakból a vizsgákat. Május 21-ig lesznek még vizsgák, de már csak kis létszámú tantárgyak vannak hátra. A nehezén tehát már túlvagyunk – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint nem volt könnyű menet, mindannyiukon nagy volt a nyomás, hogy minden rendben legyen; nem könnyítette meg a munkájukat az a nyomás sem, amelyet az ellenzék és a média gyakorolt rájuk, esetenként hisztérizálva a közvéleményt a várható körülmények ügyében. Utólag megállapítható – tette hozzá –, hogy a számításaik helyesek voltak, és semmi nem úgy történt, ahogy az érettségi mostani megtartását ellenzők mondták.


Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a járvány tetőzésétől való félelem alaptalannak bizonyult, a pedagógusok nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt, és a kormány teljeskörűen biztosította és biztosítja a védekezéshez szükséges felszereléseket. Az érintettek pedig szemmel láthatóan – személyes tapasztalata szerint is – szigorúan betartották a biztonsági intézkedéseke – fűzte hozzá.

Az államtitkár jó döntésnek nevezte, hogy ilyen ütemezéssel bonyolítják le az érettségi vizsgákat. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a munkában részt vettek. Elsősorban az érettségizőknek, akik betartották a szigorú biztonsági intézkedéseket és fegyelmezetten vettek részt a vizsgákon. A diákok láthatóan bíztak a meghozott intézkedésekben, hiszen alig volt visszalépés – jegyezte meg.

Maruzsa Zoltán köszönetet mondott az intézményvezetőknek és a tanároknak is, akik rendkívül felelősen, bátran vállalták a felügyeletet a vizsgákon, és ugyancsak betartották a biztonsági intézkedéseket, továbbá az Oktatási Hivatal, a kormányhivatalok, az intézményfenntartók, a Klebelsberg Központ, a tankerületek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársainak.

A címlapfotó illusztráció.