×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Operatív törzs: Létrejön a nemzeti oltóanyaggyár

 

Az operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről.

Cikkünk frissül.


Egyre többen gyógyulnak meg

Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón elmondta, hogy a vidéken bevezetett enyhébb szabályok hatását, a járvány alakulását legalább két hétig figyelni kell. „Óvatosan és odafigyelve követjük az eseményeket és a járványt jellemző számokat, hogy lássuk, a szabályok enyhítése változtat-e a járvány dinamikáján” – fűzte hozzá.

Ismertette az országos adatokat: a fertőzöttek száma 3178, az aktív fertőzötteké 1921, az elmúlt 24 órában kilencen haltak meg, az összes elhunyt száma 392. A gyógyultak száma 865. Összesen 99 058 tesztet végeztek el.

Pénteken megállapodást írt alá Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével és Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával egy magyar vakcinagyár alapításáról, hogy Magyarország az oltóanyaggyártás terén is függetlenedhessen – ismertette a fejleményeket.

A nemzeti oltóanyaggyár érinti a kötelező védőoltásokat és az önként felvehető védőoltásokat is” – mondta.

Arról is tájékoztatott, hogy

péntektől a patikák is árulhatnak FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat, így bárki beszerezheti azokat.

Az országos tiszti főorvos kitért arra, hogy vidéken a szabályok enyhítése után sok épület kinyithat, amelyet az elmúlt időszakban nem használtak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a melegvíz-készítő rendszerekben, ha nem használják azokat, elszaporodhat a legionella baktérium, ami – akárcsak a koronavírus – súlyos tüdőgyulladást okoz, elsősorban szintén az idős embereknél vagy a valamilyen krónikus betegségben szenvedőknél.

Ezért fontos a régen használt rendszerek leürítése és fertőtlenítése, majd kezelése, úgynevezett hősokkal, forró és hideg vizes többszöri átöblítéssel.

Csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók

Müller Cecília szólt arról is: bár vidéken az éttermek, kávézók kinyithattak, csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. Azt kérte,

az éttermek kerthelyiségeiben egymástól a megszokottnál távolabb helyezzék el az asztalokat,

az asztalon lévő fűszertartókat pedig rendszeresen töröljék át fertőtlenítőkendővel.

Javasolta továbbá, hogy helyezzenek ki a vendégeknek kézfertőtlenítőt, a mosdókban papír kéztörlőt használjanak, és sűrűn, naponta többször takarítsák a mellékhelyiségeket.

Az országos tiszti főorvos azt is kérte, hogy ha a vendégek maguk veszik el az evőeszközöket, azok legyenek becsomagolva, valamint, hogy az ételekkel érintkező személyzet ne foglalkozzon pénzzel, a fizetésre legyen külön ember.

Újságírói kérdésekre adott válaszok

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Pesti úti idősek otthonában 303 gondozottat és 26 ápolót regisztráltak koronavírus-fertőzéssel. Az elhunytak száma negyvenegy, a gyógyultaké hatvan.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy a Semmelweis Egyetem országos kutatása során regisztrált fertőzöttek az országos statisztikában nem jelennek meg. Abban ugyanis csak háziorvosi kérésre, illetve a járványügyi eljárásrend szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban elvégzett tesztekkel kiszűrt fertőzöttek szerepelnek.

Fennakadás nélkül lezajlott az érettségi neheze

Minden fennakadás, probléma vagy botrány nélkül tudták sikeresen megszervezni az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány jelentette rendkívüli helyzetben – jelentette ki a köznevelési államtitkár a pénteki online sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Maruzsa Zoltán elmondta: a héten megtartották a legtöbb tanulót megmozgató tantárgyakból a vizsgákat.

Felhívta a figyelmet arra:

nem könnyítette meg a munkájukat az a nyomás sem, amelyet az ellenzék és a média gyakorolt rájuk,

esetenként hiszterizálva a várható körülményeket. Utólag megállapítható – tette hozzá –, hogy a számításaik helyesek voltak, és semmi nem úgy történt, ahogy az érettségi mostani megtartását ellenzők mondták.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a járvány tetőzésétől való félelem alaptalannak bizonyult, a pedagógusok nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt, és a kormány teljeskörűen biztosította és biztosítja a védekezéshez szükséges felszereléseket.

Jó döntésnek nevezte, hogy ilyen ütemezéssel bonyolítják le az érettségi vizsgákat.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik a munkában részt vettek. Elsősorban az érettségizőknek,

akik betartották a szigorú biztonsági intézkedéseket és fegyelmezetten vettek részt a vizsgákon. A diákok láthatóan bíztak a meghozott intézkedésekben, hiszen alig volt visszalépés – jegyezte meg.

Maruzsa Zoltán köszönetet mondott az intézményvezetőknek és a tanároknak is, akik rendkívül felelősen, bátran vállalták a felügyeletet a vizsgákon, és ugyancsak betartották a biztonsági intézkedéseket, továbbá az Oktatási Hivatal, a kormányhivatalok, az intézményfenntartók, a Klebelsberg Központ, a tankerületek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársainak.

Újabb védőeszközöket kapnak az alapellátó intézmények

Ismét védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban, illetve az időotthonokban és a szociális intézményekben dolgozók – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője online sajtótájékoztatón.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Lakatos Tibor ezredes elmondta, az alapellátásba pénteken négyheti készletet szállít ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az idősotthonokba pedig kétmillió sebészi szájmaszkot, 307 ezer védőkesztyűt és hétezer védőköpenyt juttatnak el.

Emlékeztetett,

a háziorvosok és a fogorvosok is több alkalommal kaptak már védőeszközöket az állami készletből,

de – mint fogalmazott – át kell térnünk a felelős készletgazdálkodásra.

Ezt a készletgazdálkodást mind központi, mind intézményi szinten meg kell valósítani, ezt a munkát a gyógyintézményekben a kórházparancsnokok, az idősotthonokban az intézményparancsnokok segítik és felügyelik – közölte.

Megnyugtatónak nevezte a határforgalmat annak ellenére, hogy egyre több határátkelő nyílik meg a munkavállalóknak és a diákoknak. Azt mondta: Röszkén, Nagylaknál és Csanádpalotánál lehet a kilépőforgalomban várakozási időre számítani, de ez egy órán belüli. Egyedül Nagylaknál kell a személyforgalomban kétórás várakozással számolni a belépésnél.

A legnagyobb nyomás az osztrák–magyar határra nehezedik

Mint mondta, a legnagyobb nyomás az osztrák–magyar határra nehezedik, naponta mintegy 13 ezer átlépővel számolnak. Megnyugtatónak nevezte, hogy a határszakaszon csütörtökön nem volt fertőzésgyanús eset.

Tájékoztatása szerint jelenleg 11 036-an vannak hatósági házi karanténban, csütörtökön 7534 esetben ellenőrizte a rendőrség az erre vonatkozó szabályok betartását. A rendőrség március 12. óta ellenőrzi a korlátozó intézkedés alatt lévőket, azóta 386 099 alkalommal ellenőrizték a korlátozó intézkedések alá eső embereket. Csütörtökön 35 szabálytalanságot tapasztaltak, 1580 ember szegte meg a hatósági házi karantén szabályait.

A kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben csütörtökön 247 figyelmeztetést, 114 helyszíni bírságot szabtak ki, és 100 feljelentést tettek a rendőrök.

Vidéken a védelmi intézkedések új szabályaival kapcsolatban csütörtökön 22 figyelmeztetéssel, kilenc helyszíni bírsággal és négy feljelentéssel éltek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a most érvényes kormányrendelet szerint augusztus 15-ig tartó korlátozások után milyen feltételek mellett lehet tömegrendezvényt tartani, azt mondta:

a korlátozások megszüntetése csak fokozatosan, szigorú szabályok mentén történhet meg.

A kormány is több lépcsőben tervezte meg a korlátozó intézkedések feloldását, mivel egy-egy enyhítés feloldásánál folyamatosan figyelemmel kell kísérni annak hatásait – tette hozzá. Ezt a monitorozást teszi az operatív törzs ügyeleti központja is, munkatársai naponta értékelik az adatokat, és tesznek javaslatot a kormánynak.

Azoknál is lehetséges az elektronikus ellenőrzés, akiknél korábban rendelték el

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésével kapcsolatban elmondta: a május 4-én megjelent kormányrendelet értelmében azoknál is lehetséges az elektronikus ellenőrzés, akiknél ennél korábban rendelték el a korlátozó intézkedést. Ehhez azonban három beleegyezés szükséges: az elrendelésnél, az erre a célra létrehozott mobilapplikáció letöltésénél, valamint a rendszerbe történő regisztrációkor. Hozzátette: az elektronikus rendszer előnye, hogy csökkenti a rendőrök ellenőrzési kötelezettségét, továbbá a hatósági házi karanténban lévők diszkrétebben tudják betartani a szabályokat.

Arra a kérdésre, hogy Budapesten és Pest megyében mehetnek-e a játszóterekre a gyerekek, az ezredes azt válaszolta: a kijárási korlátozásokról szóló szabályok rögzítik, milyen célból hagyhatják el az otthonaikat az emberek. Ugyan ezek között szerepel az egyéni sportolás lehetősége és az egészségügyi célú séta, mégis

azt tapasztalják, hogy a játszótereken a gyerekek nem tudják betartani az előírásokat,

ezért azokat több önkormányzat lezárta. Az ezredes azt kérte: a fővárosban és Pest megyében élők ennek figyelembevételével tervezzék szabadidős tevékenységüket.

A címlapfotó illusztráció.