Varga Judit: hosszabbítsák meg az SZNT aláírásgyűjtésének lejáró határidejét!

 

Ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, akkor nem tehet mást, mint hogy meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtésének határidejét.

Ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, ha az intézmény valóban hasznos eszköznek tartja az európai polgári kezdeményezést a polgárok bevonására az európai uniós  jogalkotásba, akkor nem tehet mást, mint hogy meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtésének csütörtökön lejáró határidejét – vélekedett az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.


Varga Judit azt írta: ugyan a szükséges egymillió aláírás „az utolsó napok hihetetlen összefogásának köszönhetően bőven összegyűlik”, de a másik kritérium – miszerint legalább hét tagállamban el kell érni az előírt számú szignót – teljesítése a határidőre a koronavírus-járvány miatti utazási és kijárási korlátozások miatt lehetetlenné vált.

Közölte, úgy tudja, hogy a szervezők már hivatalosan is kérvényezték a határidő meghosszabbítását az Európai Bizottságnál vis maior helyzetre hivatkozva, és a hírek szerint jövő hétre várható döntés az ügyben.

Úgy vélekedett, hogy a szituáció egyértelmű, és az utolsó napok lendületét látva „nem is fog gondot okozni a kezdeményezőknek, hogy egy pár hónappal kitolt határidő mellett sikerre vigyék a kezdeményezést”.

Amennyiben az Európai Bizottság méltányosan bírálja el a szervezők hosszabbítás iránti kérelmét, úgy talán részben jóváteheti azt, hogy „korábban évekig akadályozta” az ügyet – írta a tárcavezető.

A szervezők ugyanis hat év pereskedés után győztek másodfokon az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság ellen, amely nem akart zöld utat engedni a székelyek kezdeményezésének – jegyezte meg Varga Judit, köszönetet mondva sokak kitartásáért, az összefogásért. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és csütörtökig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.