×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csak két párt szerzett egymilliónál több voksot 1990-ben

 

Az 1990-es volt a rendszerváltás utáni első országgyűlési választás Magyarországon.

Az 1990. március 25-én tartott első fordulóban csak két párt szerzett egymilliónál több voksot. Az Magyar Demokrata Fórum (MDF) végzett az első helyen a Szabad Demokraták Szövetségét (SZDSZ) megelőzve. A 176 egyéni választókerület közül 76-ban az MDF, 64-ben az SZDSZ jelöltje állt az első helyen. A kétfordulós rendszer sajátosságainak megfelelően a nagy pártok azonnal megkezdték a helyi és országos visszalépési, támogatási megegyezések előkészítését.

Simon János politológus, szociológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, szoros volt a küzdelem, de végül az MDF nyert. „Annyira szoros volt, hogy csak egy-két százalékot tudtak kimutatni” – fejtette ki.

Elmondta, bizonytalan volt, hogy valóban az MDF nyer-e. Az is kérdéses volt, ha nyer is, tud-e kormányt alakítani, mert egy párt egyértelmű volt, hogy nem tud. Az utolsó pillanatokban dőlt el a második forduló után, hogy a pártok közötti megállapodásoknak köszönhetően három párt koalícióra lép. Az MDF a KDNP-vel tudott kormányt alakítani és a Kisgazdákkal.

Az emberekben volt fenntartás is, mert bizonytalan volt a jövő, ugyanakkor a szabadságérzet mégiscsak egy nagy svungot adott, amitől visszafogott optimizmussal néztek a jövő irányába” – részletezte.

Az emberek szerettek volna változásokat a politikában, de nem voltak egyértelműen meggyőződve afelől, hogy milyen irányba megy, hogy ők lesznek-e a nyertesek, miben lesznek vesztesek. A legtöbb párt igazából nem terítette ki például a privatizációval kapcsolatos elképzeléseit a kampányban. A demokrácia az általános jelszó volt, a többi párt pedig jelentős mértékben a politikusai alapján jelent meg a választók előtt – fejtette ki.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.