Még a legsúlyosabb állapotból is van visszaút

 

Több hét lélegeztetés után tudtak levenni a gépről két koronavírusos beteget a budapesti Szent Imre Kórházban. Az orvosok szerint ez megint azt bizonyítja, hogy még a legsúlyosabb állapotból is van visszaút. A Szent Imrében akár több mint 400 koronás beteget is el tudnak látni, vagyis felkészültek az esetleges tömeges megbetegedésekre – derült ki az M1 Híradójában.

Ápoló dolgozik egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A budapesti Szent Imre kórház egykori sürgősségi osztálya mára teljesen átalakult. Szigorodtak a biztonsági előírások és a funkciója is más lett.


Először az úgynevezett sokktalanítóba kerülnek a betegek,

ahol több vizsgálatot is elvégeznek rajtuk, hogy bebizonyosodjon, valóban fertőzöttek-e. Váradi Zsolt, a kórház sürgősségi osztályának vezetője azt mondja, naponta hat-nyolc esetet látnak itt el.

A kórház intenzív osztályának élete is felbolydult a járvány óta, a koronavírusos betegek ellátására speciális kórtermeket hoztak létre.

Az intenzív osztály vezetője, Bucsek László azt mondja,

mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek a járvány berobbanására,

bár a munkatársaknak nem volt egyszerű alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Szinte minden dolgozót megvisel a feszített munkatempó. A legtöbben tizenkét órás műszakban dolgoznak, olyan a védőruhákban, amelyeket három-négy óránként cserélnek. A  legnehezebb azonban mindenkinek a családtól való elszakadás.

Szükség lesz még a kitartásukra, hiszen a szakemberek szerint a járvány még közel sem érte el a csúcspontját, a tetőzése majd csak május elejére várható.