Álhír #12: Egy tanulmányban összehasonlítás szerepel arról, hogy Olaszország és Magyarország mennyi pénzt kap az uniótól

 

Az igazság az, hogy az Európai Bizottság minden más híreszteléssel ellentétben nem pénzt adott.

Újabb, Magyarország elleni támadási hullám indult a külföldi és a hazai sajtó egy részében. A téma nem új, arról szól, hogy több milliárd euróval, átszámítva sok száz milliárd forinttal támogatja az Európai Unió a koronavírus elleni védekezést. Miközben, folytatódnak a cikkek, éppen a magyar kormány akarja megszünteti a demokráciát a veszélyhelyzet apropóján. Csakhogy mindkét álhírt cáfolták, már Brüsszelből is – hangzott el az M1 Hiradójában.

Százmilliárdokat kap Magyarország az Európai Uniótól a koronavírus elleni védekezésre – írta a minap a HVG. A már többször is hamis információkat közlő portál ismét fakenewst terjeszt. Ezúttal a Spiegel című német lap cikkére hivatkozva írta, hogy Magyarország a járvány elleni védekezésre majdnem két és félszer annyi uniós forrást kapott Brüsszeltől, mint a nála sokkal nagyobb és sokkal nagyobb bajban lévő Olaszország.


Pont Orbán Viktor az, aki EU-s pénzeket zsebel be – ezt a címet adta igencsak kritikus hangvételű, április 18-án kelt írásának a Spiegel. A lap szinte háborog azon, hogy a koronavírustól legjobban sújtott európai ország 2,3 milliárd eurót kap Brüsszeltől, addig Magyarország több mint 5,5 milliárd eurót. A Politico című uniós hírportál szintén Olaszországgal hasonlítja össze hazánkat, mondván, Magyarország lakossága egyhatoda Olaszországénak.

A brit Financial Times is szó szerint azt írja, amíg Olaszország 2,3 milliárd eurót kap, addig Magyarország, amelynek a lakossága az olasz egyhatoda, 5,6 milliárdot.

Érdekes módon,szinte minden lap a két országot hasonlítja össze.

Nem véletlenül,

valamennyien ugyanazt a forrást használják,

és éppen emiatt pontosan ugyanazt a hazugságot terjesztik ugyanabban a formában.

A napokban az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű szervezet írt egy hosszú tanulmányt. Abban a már korábban többször, még az Európai Bizottság által is cáfolt állításokat ismételgeti, a kormány rendeletekkel kormányoz, felfüggesztette a választásokat, és, hogy a magyar ellenzék szerint totális önkényuralmi rendszer született Magyarországon.

Ebben a tanulmányban szerepel az összehasonlítás arról, hogy Olaszország és Magyarország állítólag mennyi pénzt kap az uniótól.

Nem jött pénz az uniótól Magyarországra

– mondta az M1-en Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője. Hozzátette, az Európai Bizottság minden más híreszteléssel ellentétben nem pénzt adott.

Nem új forrásokról van szó – ezt Elisa Ferreira, az unió regionális fejlesztési biztosa mondta egy videókonferencián. A biztost a Financial Times brüsszeli tudósítója kérdezte az említett tanulmány alapján. Elisa Ferreira egyértelművé tette, szó sincs uniós támogatásokról.

Az összeg, amit mind a nemzetközi, mind a hazai balliberális média ismételget,

az 5,6 milliárd euró pedig nem is létezik – erről ír a Bruxinfó.

Az uniós portál kiderítette, hogy ez az összeg egy technikai számítás, egy becslés végeredménye. Ez az összeg azonban nincs, és ezt a pénzt egyetlen uniós országnak sem utalták vagy utalják el, így Magyarországnak sem.

A portálok által idézett elemzést készítő szervezet, az Európai Stabilitási Kezdeményezés egyébként – nevével ellentétben – nem egy uniós hatóság, nem is intézmény, hanem egy önmagát elemző intézetnek beállító NGO. Legfőbb támogatói között pedig ott van a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok.