×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint 4600 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások megszegése miatt a hétvégén

 

Több mint 4600 rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozások megszegése miatt a hosszú hétvégén – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi online sajtótájékoztatón.


Cikkünk frissült.

Több ezer rendőri intézkedés történt húsvétkor

Lakatos Tibor elmondta: a hosszú hétvégén 4692 esetben intézkedtek a rendőrök, és továbbra is a figyelmeztetések voltak többségben. A hétvégére a polgármesterek külön szabályokat állapíthattak meg a kijárási korlátozással kapcsolatban, ezek betartását a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzati rendészeti szervek és más, rendészeti feladatot ellátó szervezetek ellenőrizték – tette hozzá a tájékoztatón.

Ezeket a korlátozásokat az emberek többsége nem szegte meg, néhány helyen azonban semmibe vették őket – mondta –, például a Balaton déli partján, ahol csoportok alakultak ki, amelyek a figyelmeztetések után egyik településről a másikra utaztak. A rendőrség 69 embert jelentett fel emiatt Somogy megyében. Azt is tapasztalták, hogy nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban öt–tíz tagú csoportokban beszélgettek azok, akik 65 évesnél idősebb hozzátartozójukat vitték el a 9 és 12 óra közötti idősávban bevásárolni.

Lakatos Tibor közölte azt is, a kijárási korlátozások bevezetése óta

10 061 figyelmeztetést alkalmaztak a szabályszegőkkel szemben.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon előfordult-e, hogy – mint Svédországban – szándékosan leköhögték a rendőröket, Lakatos Tibor azt felelte, ilyen nem történt. Egyébként sem jellemző ez a fajta agresszivitás a rendőrökkel szemben – tette hozzá –, a járvány alatt, néhány esetet leszámítva, kifejezetten együttműködők az állampolgárok.

Az ezredes a kirívó szabályszegések között említette két budapesti, belvárosi szórakozóhely esetét. Az egyikben rendezvényt tartottak, ott a rendőrök a vendégeket és az üzemeltetőket is feljelentették. A másik szórakozóhelyen az üzlet előtt tojást, sonkát és sört árultak pult alól; ott is intézkedtek.

Lakatos Tibor közölte: eddig 14 355 hatósági házi karantént rendeltek el, 197 681 esetben ellenőrizték ezeket, és 993 esetben tapasztaltak szabálytalanságot. Emiatt figyelmeztetéssel éltek, helyszíni bírságot szabtak ki vagy szabálysértési feljelentést tettek. Az ezredes szerint egyre gyakrabban találkoznak a hatósági házi karantén szabályainak megsértésével, így

várhatóan szigorítaniuk kell, és a figyelmeztetés helyett például helyszíni bírságot kell kiszabniuk a szabályokat többször megszegőkkel szemben.

Kérdésre válaszolva elmondta: a húsvéti hétvégén nem jeleztek hiányos készleteket sem a kórházak főigazgatói, sem a kórházparancsnokok. Hozzátette: az országba érkező védőeszközöket elsősorban az egészségügyi ellátórendszerben osztják szét, a háziorvosi, a sürgősségi fogorvosi rendelőkben, valamint a rendvédelmi dolgozók és az egyéb, védekezésbe bevontak kapnak belőle.

Azzal kapcsolatban, hogy több európai államban felmerült a korlátozások enyhítése, Lakatos Tibor jelezte: nehéz összehasonlítani a járvány különböző stádiumában lévő országokat. Ezért született az a döntés, hogy az operatív törzs jelentése alapján a kormány hetente értélkeli a korlátozó intézkedések hatásait, és szükség esetén dönt szigorításokról vagy enyhítésekről – tette hozzá.

A Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon

A fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak – közölte az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hozzátette, az intézményben továbbra is tart a járványügyi vizsgálat, amely feltárja majd, hogyan történhetett ez a nagyszámú fertőződés. Ez a vizsgálat nem csak értékel majd, de a jövőre nézve támpontot is adhat egy járvány kezelésére ilyen otthonok esetében – fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy a hétvégén a honvédség segítségével elkezdődött a fertőtlenítő nagytakarítás, és az otthonban maradottak orvosi megfigyelése is folyamatos.

Közölte, elrendelte az ország valamennyi, 1035 idősotthonának ellenőrzését, ezt a legnagyobb létszámúakban kezdik.

Azzal kapcsolatban, hogy kell-e tesztelni a kórházból az otthonokba visszatérőket, az országos tiszti főorvos azt mondta.

két hétre el kell különíteni azokat, akik egészségügyi intézményből térnek vissza.

Ez biztosít elegendő védelmet, hogy a 14 napos lappangási idő alatt ne tudja átadni szobatársának vagy másnak a betegséget.

Kiemelte, bármilyen teszt vagy laborvizsgálat csak arra az időpontra ad információt, amikor végezték, de nem helyettesítheti a karanténidőszakot, az elkülönítést.

A várandósság nem jelent kockázatot a betegségben

Az országos tiszti főorvos kérdésre reagálva beszélt arról is, hogy a várandósság nem jelent kockázatot a betegségben, de nem árt az óvatosság. Jelezte, mind a védőnők, mind a nőgyógyászok felkészültek a várandóstanácsadás és a vizsgálatok ellátására, továbbá kijelöltek olyan szülészeteket, amelyek fogadni tudják az esetleges koronavírus-pozitív kismamákat. Eddig ilyen esetről nem tudnak – jegyezte meg.

Müller Cecília a gyerekek életkorhoz kötött kötelező védőoltásairól szólva jelezte: az oltóanyagok rendelkezésre állnak, ezeket már a járvány előtt beszerezték, készletezték.

Az iskolai kampányoltások maradnak el, ezekre csak a járvány után kerítenek sort. A kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítására azért van szükség, hogy mindenki ellátáshoz jusson – mondta Müller Cecília, jelezve, hogy bár sikerült az extrém megbetegedési számot elkerülni, a legrosszabb forgatókönyvre készülnek.

Kérdésre válaszolva közölte, tervezik, hogy

a járvány után megvizsgálják a magyar lakosság átvészeltségét,

vagyis azt, hányan estek át a betegségen, és milyen védettséget szereztek a koronavírussal szemben.

A népegészségügyi szűrővizsgálatokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy ezeket felfüggesztették, de azoknak a kezelése, akiknél valamilyen elváltozást találtak, elkezdődik, illetve folytatódik. Újabb szűréseket csak a járvány lezajlása után terveznek – mondta.

A munkáltató kötelessége biztosítani a szükséges egyéni védőfelszerelést

Müller Cecília szerint a munkáltató kötelessége biztosítani a szükséges egyéni védőfelszerelést, a munkavédelmi törvény szabályozza, hogy kinek, mi a felelőssége.

Hozzátette, a törvény csak többletlehetőséget biztosít arra, hogy az állam, a kormányhivatalok eszközöket juttassanak az intézményekbe. Jelezte, hogy kedden is kapnak védőfelszerelést az alapellátásban dolgozók, háziorvosok és a háziorvosi ügyeletek.

Minden olyan gyógyszer, amelyet a világban a koronavírusos megbetegedések kezelésére használnak, Magyarországon is rendelkezésre áll – jelentette ki.

A kezelés fontosságáról szólva elmondta, hogy

már 122-en meggyógyultak a betegségből,

és nagyon jó hírnek nevezte, hogy kilenc beteg lekerülhetett a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályt is elhagyhatta. Ez egy nagyon nagy teljesítmény – fogalmazott az országos tiszti főorvos, köszönetet mondva az egészségügyi dolgozóknak.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy minden korcsoportban előfordul fertőződés, a gyermekektől a legidősebbekig.

A címlapfotó illusztráció.