Beethoven az M5 szerdai oktatási programjában

 

A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel.

A kép illusztráció                                                                                                                      (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánlják a Mindenki Akadémiája című műsort. ANetorika című ötrészes sorozatban a tanároknak igyekszünk praktikus tanácsokat adni a digitális oktatásra vonatkozóan, Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.


Április 8-án (szerdán) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, amiben a harmadikos diákokkal a vízről, majd a negyedikeseknek szóló részben a gravitációról lesz szó. Felsős című műsorunkat ezúttal a 6-8. évfolyamosoknak ajánlják. Hatodikos természetismerettel indít a csatorna 8.30-kor, az adásban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park értékeiről tudhatnak meg többet a diákok.

A versíróváválás nehézségei

Ezután hetedikes irodalom következik: a műsorvezetők a gyakorlatban is megtapasztalják a versíróvá válás nehézségeit. A hetedik osztályosoknak szóló történelem órán az első világháborút követő békerendszer összeomlása lesz a téma, majd a hatodikosok matematikából az adatok ábrázolásáról tanulhatnak. 10 óra 30-kor kezdődik a hatodikosoknak szóló művészet óra, melyben Ludwig van Beethoven életútja és művészete lesz a téma.

Szintén a hatodikosoknak szól a stylist és a cipész szakmákat bemutató óra, majd az állampolgári ismeretek keretében a nyolcadikosok politikai rendszerek és államformák közül a demokráciával ismerkedhetnek meg részletesebben. 11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg olaszul.

Az érettségi műsor 12.30-kor magyar nyelv és irodalommal indul, ahol a szövegtannal foglalkoznak. Matematikából folytatódik a koordinátageometria, biológiából pedig a szaporodásról tanulhatnak a diákok. Informatikából a szövegszerkesztés lesz a téma, majd történelemből A felvilágosult abszolutizmus keretében összehasonlítják Mária Terézia és II. József uralkodását.

A webkamerák világába is elkalauzolnak

14.45-kor jön a Mozogj otthon! című műsor, amelyben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A 20.25-kor kezdődő Netorika című sorozat a webkamerák világába kalauzolja az érdeklődőket. A szerdai adásban egyetemi tanárok és közoktatásban dolgozó pedagógusok is hasznos tippeket kaphatnak a webkamerák előtt tanítási feladatok ellátásáról.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, szerdán Juhász Árpád geológus tart előadást „A földtudomány forradalma: a lemeztektonika” címmel, aminek ismétlését csütörtök reggel 7.30-kor láthatják nézőink.