×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: A német-magyar barátság megtestesülését látjuk Helmut Kohl személyében

 

Levelet írt Helmut Kohl, a németek nagy kancellárjának 90. születésnapja alkalmából a három éve elhunyt politikus özvegyének, Maike Kohl-Richternek Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken.

Helmut Kohl 1930. április 3-án született, és 1982-től 1998-ig töltötte be a kancellári tisztséget.

“Három évvel távozása után is élénken élnek emlékezetemben azok a találkozások, melyekre először Berlinben, majd később az Önök ludwigshafeni otthonában nyílt lehetőségem. A kötelező szerénységgel is tanítómesteremnek tekintem őt nemcsak az európai egység, a nemzetek Európája építőjeként, hanem abban a tekintetben is, ahogyan a kereszténydemokrata gondolatot és eszmerendszert kormányzásának alapjává tette. Az ő öröksége nélkül a XXI. századi kereszténydemokrácia sem lesz képes megújulni és sikereket elérni” – fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Hozzátette: “Személyes hálámon túl, melyet a megtisztelő és életemet gazdagító találkozások miatt érzek, biztosíthatom arról, hogy a magyar nemzet mindig nagyrabecsüléssel fog emlékezni a nagy kancellárra, aki miközben minden szükséges döntést meghozott a németek újraegyesítése érdekében, soha nem feledkezett meg Közép-Európa népeiről. Mi, magyarok személyében a német-magyar barátság megtestesülését látjuk ma is”.

Emlékéből erőt merítek a jelen embert próbáló történései és feladatai idején is – zárta levelét a magyar miniszterelnök.