Készül az egészségügy a koronavírus járvány tömeges megbetegedési szakaszára

 

Készül az egészségügy a koronavírus-járvány tömeges megbetegedési szakaszára.Országszerte bővítik a kórházi férőhelyeket, hogy ha tömegével érkeznek a fertőzöttek, minél gyorsabban, megfelelő ellátást kapjanak. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet egy teljes épületet alakított át, egyelőre 18 beteget kezelnek ott, de akár száz ember gépi lélegeztetését is el tudják látni, ha szükség van rá. Szegeden is készen áll a járványkórház, és Kiskunhalason is folyamatos a munka. A konténerkórház két hét múlva nyithat meg – derült ki az M1 Híradójában.

Védőfelszerelést viselő személyzet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán Budakeszin (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Zsilipajtóval lezárt területen, tetőtől talpig védőfelszerelésben dolgoznak az ápolók és orvosok az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, ahol egy teljes épületet alakítottak át a koronavírussal fertőzött betegek fogadására és ellátására.


Az épület földszintjén fogadják a betegeket,

ott azonnal tesztelik őket, és ha bebizonyosodik a fertőzés, felkerülnek a fekvőbetegosztályra, illetve ha súlyos az állapotuk, akkor az izolált folyóson lévő szobák egyikébe. Csütörtök délben 18 koronavírussal fertőzött beteg feküdt itt.

Szegeden is készen áll minden a koronavírus-betegek fogadására. Rekordgyorsan alakították át az egyik kórházat járványkórházzá.

Egy épületen belül sürgősségi, infektológiai osztály is van, a képalkotó vizsgálatokat is el tudják végezni helyben, a legsúlyosabb állapotban lévő betegek kezelésére pedig műtőket alakítottak ki az intenzív terápiás részlegen.

Kiskunhalason már a konténerkórház ablakait tisztitják és fertőtlenítik. Eközben az építményen belül több helyszínen is folyik a munka. Vezetékeket húznak a helyükre, csiszolják a falakat vagy éppen festenek.

A munkálatokról folyamatosan készít felvételeket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is.

Egyszerre több munkafázis is zajlik,

hogy mielőbb elkészüljenek. Váltott műszakokban, éjjel-nappal dolgoznak a 3100 négyzetméteres, 230 konténerből álló mobil kórház felépítésén.

A százötven fő befogadására alkalmas járványügyi mobil kórházban minden kórteremhez tartozik majd egy-egy fürdőszoba is. Valamint úgy tervezték a kórházat, hogy minden kórteremhez tartozzon folyosóra nyíló ablak. Ennek segítségével a nővérek és ápolók akár úgy is tudják majd ellenőrizni a betegek állapotát, hogy nem lépnek be a kórterembe.