Hamar tett tudatos lépéseket a kormány a járvány fékezéséért

 

Hamar tett tudatos lépéseket a kormány a koronavírus-járvány terjedésének fékezéséért és az emberek védelméért – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön az M1-en.

Mint mondta: több nappal, héttel hamarabb hirdették ki a veszélyhelyzetet és záratták be az iskolákat, szórakozóhelyeket Magyarországon, mint Ausztriában és Olaszországban. Ezek az intézkedések lassították a vírus terjedését – emelte ki.


Jelenleg minden eszköz rendelkezésre áll a járvány mostani szakaszának kezelésére, a kormány viszont folyamatosan szerez be eszközöket, berendezéseket, hogy a járvány későbbi szakaszában is hatékonyan védekezhessen, és ne legyen probléma az ellátásban - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra, hozzáfűzve: a következő napokban a csoportos megbetegedések szakaszából a tömeges fertőzés szakaszába léphet a járvány.

A kormányszóvivő a kijárási tilalommal kapcsolatban azt mondta, hogy arról csak a kormány dönthet, ha pedig szükség lesz rá, el is fogja rendelni.

Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által felállított akciócsoportok között vannak olyanok, amelyeknek az a feladata, hogy olyan hatóanyagokat keressenek, amelyek módosítással vagy vegyítéssel alkalmasak a betegség kezelésére.

Magyarországon kétmillió embernek elegendő gyógyszer előállításához szükséges hidroxi-klorokin-szulfát – egy, a koronavírus-betegek gyógyításához használt alapanyag – áll rendelkezésre. A kormánynak a magyar emberek az elsődlegesek, ezért megtiltotta annak kivitelét az országból - tudatta.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet, hogy a járvány elleni védekezés leghatékonyabb módja, ha minél többen otthon maradnak.