Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult

 

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Miniszterelnökség.

A közleményben megerősítik: a kormány mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket.

A Miniszterelnökség felhívja a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. A hatályos jogszabályok szerint a kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a lakosság közterületi tartózkodásának korlátozása, illetve a tilalom elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult.

A jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény. Ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el – áll a közleményben.

A polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia.

A közleményben arra is kitér a Miniszterelnökség: a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt napokban néhány településen, sajtónformációk szerint a Hajdú-Bihar megyében, Polgáron és a Pest megyei Sződligeten korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását.