Elindult az #otthonunkműtárgya kezdeményezés

 

Internetes kampányt indított #otthonunkműtárgya néven a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), amely arra kéri kortárs közönségét, hogy mutassák meg, milyen festményekkel, szobrokkal, műalkotásokkal veszik körbe magukat az otthonaikban.

A MANK szerdai közleménye szerint a koronavírus-járvány idején szeretnének bepillantást engedni az otthoni műgyűjteményekbe és saját műtárgyállományukba is. Mindenkit arra buzdítanak, hogy – az #otthonunkműtárgya hashtaggel – töltse fel saját közösségi felületeire ezeket az alkotásokat néhány mondat társaságában vagy küldjék el azokat a MANK-nak a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre.

A kampányok elérhetőek a MANK Facebook- és Instagram-oldalán, ahol már most látható például Korniss Dezső és Deim Pál egy-egy munkája.


Mint írják, a szervezet egy másik kezdeményezése a #maradjotthonalkotni hashtag alkalmazásával főként a fiatal művészekre kívánja felhívni a figyelmet, akik egy-egy videóban saját alkotói műhelyükbe engednek bepillantást, megmutatják, min dolgoznak jelenleg, illetve hogyan érinti őket és művészetüket a járványügyi helyzet.

A MANK a mostani időszakban is szeretnék elérhetővé tenni tárlatait, így Richter Sára textilművésznek a MANK Galériában kiállított, Kötelék című anyagát elérhetővé teszi március 26-tól honlapján, a www.alkotomuveszet.hu oldalon.

A művész textiljei nem hagyományos kézimunkák, hanem fonállal rajzolt és növényi festékkel színezett képekkel, hímzett vagy pecsételt szövegekkel és jelképes erejű tárgyakkal megjelenített tartalmak művészi ábrázolásai – áll az összegzésben.