Hét embert ápolnak intenzív osztályon

 

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón.

Cikkünk frissült.

Szlávik János beszámolt arról, hogy vasárnap újabb két ember – egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el.


Minden korosztály előfordul a betegek között

Azt is elmondta, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év. Közölte, a betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is.

Kiemelte: a gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka. Szlávik János hozzátette:

vasárnap további gyógyultakat engedtek ki a kórházból,

így emelkedett a gyógyultak száma is. Köztük vannak 40 és 60 év körüliek is.

Tájékoztatása szerint jelenleg 49 embert ápolnak a Szent László Kórházban. A kórházban ápolt betegek felének enyhe vagy közepes tünetei vannak, úgy mint köhögés, légszomj, magas láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak.

A betegség lefolyásáról szólva elmondta: a betegek 20 százalékánál néhány napos köhögés után magasabb láz, köpetürítéssel járó köhögés, rendkívüli fejfájás és gyengeség jelentkezik. Ilyenkor a betegség a súlyos stádiumba vált át.

Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulnak. A gépi lélegeztetés sokszor hetekig is eltart – mondta, megjegyezve, hogy a jelenleg intenzív osztályon ápolt egyik beteg két hete lélegeztetőgépen van.

Szlávik János elmondta azt is: azok a betegek, akiknek nagyon enyhe tüneteik vannak, otthon várhatják a gyógyulást, ami általában két hét. Amennyiben az állapotuk romlik, ezek a betegek is azonnali kórházi kezelésre szorulnak.

Letölthető plakáttal egészül ki az idősek védelmében a koronavírus-járvány elleni védekezés 

Müller Cecília hozzátette: az idősek védelmében a koronavirus.gov.hu oldalon egy olyan plakát jelenik meg, amelyet bárki szabadon letölthet. Felhívta az önkormányzatok, lakóközösségek figyelmét, hogy minél több helyen jelenjen meg a figyelemfelkeltő felhívás.

Az elmúlt 24 órában 131-re nőtt a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzések száma. Ez 28 fős emelkedés az elmúlt naphoz képest, ami igazolja azt, hogy egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk – mondta.

Bárki fertőzhet, bárki fertőződhet

Müller Cecília hangsúlyozta: a vírus mindenhol jelen van, az egész ország területén egyenletesen regisztráltak fertőzötteket. „Bárki fertőzhet, bárki, bármilyen életkorban vírushordozóvá válhat, hiszen a vírus itt van köztünk” – fogalmazott.

Ebben a helyzetben mindenkinek dolga van, az idősnek, a fiatalnak, a hatóságnak – mondta, empátiát kérve a társadalomtól az idősek felé, akik sokkal veszélyeztetettebbek, mint a többi korosztály.

Müller Cecília beszélt az önkéntes és a hatósági karantén esetén betartandó szabályokról is. Elmondta: a karantén azt jelenti, hogy az elkülönített ember rövid időre sem hagyja el az otthonát.

Azt kérte, hogy

aki nem egyedül él, az is különítse el magát.

Ha lehet, használjon külön fürdőszobát, saját, elkülönítve mosogatott eszközöket és papírtörlőt konyharuha helyett. Javasolta továbbá az egyszer használatos eszközök használatát.

Kitért arra: fontos a rendszeres fertőtlenítés, amire bármilyen klór tartalmú tisztítószer alkalmas, vagy amennyiben az valamiért nem alkalmazható, akkor más, vírusölő hatású, úgynevezett virucid fertőtlenítő használható.

Hozzátette: nem kellenek extra megoldások, mert a koronavírus érzékeny, gyorsan elveszíti a megbetegítő képességét, néhány órán belül kiszárad és 50-60 fokon elpusztul.

Megjegyezte: a háztartási hulladékot dupla szemetesbe kell tenni, illetve néhány óra pihentetés szükséges, ez idő alatt ugyanis a vírusok elvesztik megbetegítő képességüket.

A belépő személy- és teherforgalom zavartalan

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: Magyarországra a belépő személy- és teherforgalom zavartalan, kilépő irányban a személyforgalomban Nagylaknál, Csanádpalotánál és Csengersimánál, a teherforgalomban Röszkénél, Nagylaknál és Csanádpalotánál kell várakozni.

Hatósági házi karanténban 3945 ember van,

akiket összességében 19 ezernél többször ellenőriztek, 84 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 18-cal szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 2 embert figyelmeztetésben részesítettek.

Az üzletek nyitva tartásának korlátozásával kapcsolatban elmondta: 24 esetben szabálysértési feljelentést tettek, 12 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 3 embert figyelmeztetésben részesítettek.

Másodszor is negatív lett a Magyarországon járt, majd koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált marokkói közlekedési miniszter összes magyarországi kontaktjának tesztje – mondta az országos tiszti főorvos. Aláhúzta: a koronavírus mindenhol jelen van az országban, nem lehet gócpontot megjelölni.

Müller Cecília ugyan nem nevesítette, de tájékoztatása alapján

Pintér Sándor belügyminiszter tesztje is negatív.

A marokkói média március 14-én hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett Abdelkader Amara koronavírustesztje, aki ezt megelőzően Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor azt közölte, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok. Két nappal később Müller Cecília arról beszélt, hogy negatív lett Pintér Sándor és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje.

A vasárnapi tájékoztatón a tisztifőorvos visszautasította Mohács polgármesterének azt az állítását, hogy a település gócponttá vált volna, és megerősítette: nem lehet megjelölni gócpontot az ország területén, a koronavírus-fertőzés mindenhol jelen van és egyenletesen oszlik meg a betegek száma.

Továbbra sem javasolja az operatív törzs a kijárási tilalom bevezetését

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: ha gócpontok alakulnának ki, meghozzák a szükséges intézkedéseket, de jelenleg továbbra sincs ilyen, ezért továbbra sem javasolja az operatív törzs a kijárási tilalom bevezetését, minden nap vizsgálják a szükséges intézkedéseket. Ehhez kapcsolódva indokolatlannak nevezte, hogy egyes cégek igazolásokat kezdtek adni munkavállalóiknak egy esetleges lezárás esetére.

A Szegedi Tudományegyetem rektorának megfertőződését megerősítve Müller Cecília elmondta: ebből is látszik, hogy a vírus nem válogat, bárkit megfertőzhet. A rektorral kapcsolatban a járványügyi kontaktkutatás kezdődött és már több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta:

minden önkéntes adomány sokat számít,

de a védekezésnek nincs anyagi korlátja, az anyagi erőforrás biztosított, egyedüli nehezítő tényező, hogy a világon mindenki védőeszközöket akar beszerezni, ennek ellenére folyamatosan érkeznek szállítmányok.

Arról is szólt, hogy nem tervezik korlátozni az idősek mozgását, bíznak benne, hogy megfogadják ajánlásaikat és otthon maradnak. Kérdésre válaszolva elmondta: nem tudnak olyanról, aki külföldön veszélyben lenne, de több magyar ragadt külföldön.

Arra a kérdésre, hogy megyénként egyetlen mentő elegendő-e, amely a koronavírus-tüneteket mutatókhoz megy ki mintát venni, Lakatos Tibor kijelentette: az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján a kapacitás elegendő, de megszervezik a tartalék lehetőségeket.

A koronavírus súlyos esetben a tüdőt támadja

Az újszülöttekről Müller Cecília azt mondta: az ő immunrendszerük – ahogy a szüleiké sem – még nem találkozott kórokozókkal, ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük.

Arról is szólt, hogy a koronavírus súlyos esetben a tüdőt támadja, vírusos tüdőgyulladást okozva, jelenleg nem nőtt az elmúlt időszakban a tüdőgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon a korábbi hasonló időszakokhoz képest, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még az influenza-járvány végén járunk, és annak is lehet a szövődménye tüdőgyulladás.

Kérdésre válaszolva közölte: a postai csomagok átvétele nem jelent többletkockázatot, persze a kellő távolságot az átvételkor a postással meg kell tartani, a postások pedig kaptak védőfelszerelést.