Egyre több az álhír a koronavírussal kapcsolatban

 

Továbbra is komoly gondot okoznak a koronavírussal kapcsolatos álhírek, nem csak itthon, hanem külföldön is. A német egészségügyi miniszternek például közleményben kellett cáfolni, hogy hatalmas korlátozásokra készül a berlini kormány. Itthon a „Budapestet körbezárják”-rémhír után most éppen az terjed, hogy a gazdák nem kapják meg az uniós támogatásokat. Az agrárminiszter azt mondta, ez nem igaz – hangzott el az M1 Híradójában.

Hitelesnek tűnő oldalak, azonban leginkább kattintásvadászok üzemeltetik ezeket a honlapokat. A hatóságok most fokozottabban figyelik ezeket a felületeket is, hogy ne jelenhessenek meg álhírek a koronavírussal kapcsolatban.

A megalapozatlan és


hamis hírek terjesztése bűncselekménynek számít.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nemrég egy fiatal férfit tartóztatott le, aki hamis cikkeket közölt a járványról, hirdetési bevétel reményében. A szakemberek azt mondják, tájékozódjon mindenki, mielőtt megoszt, vagy éppen tényként kezel egy ilyen oldalról származó információt.

A vírussal kapcsolatban már korábban is próbálkoztak a csalók. Februárban egy csoportot füleltek le, akik maszk és fertőtlenítőszer csomagot kínáltak. Telefonon hívogatták a kiszemelt lehetséges vevőket. Az interneten álhírekkel, a valóságban szolgáltatással próbálják megtéveszteni a fogyasztókat.

Az álhírek elérték a mezőgazdaságot is. Az agráriumban szokásos földalapú támogatások leállásáról beszélnek a magyar gazdák. Az agrárminiszter azt mondja, folyamatosak a kifizetések, és áprilistól újra beadható a pályázat.

Sok megkeresés érkezik a minisztériumhoz az aggódó gazdák részéről, hogy a kifizetések rendben fognak történni az elkövetkezendő időszakban.

„A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos időszakban meg kell, hogy nyugtassunk mindenkit, hogy a földalapú támogatások kifizetése zavartalan formában fog történni az elkövetkezendő időkben is” – mondta el Nagy István agrárminiszter.

A hatóságok azt kérik, hogy

ne dőljünk be a pánikkeltő cikkeknek.

Az álhírterjesztés súlyos jogi következményekkel jár, több év börtönnel is büntethető.

A címlapfotó illusztráció.