A hamis hírek terjesztése bűncselekmény

 

Egyre több álhír terjed a világhálón a koronavírussal kapcsolatban. Pénteken azzal próbáltak valakik pánikot kelteni, hogy lezárhatják Budapestet. Előbb a Belügyminisztérium, majd az operatív törzs hívta fel a figyelmet arra, hogy ez nem igaz, a hamis hírek terjesztése pedig bűncselekmény – hangzott el az M1 Híradójában.

A közösségi oldalon kezdett el néhány napja terjedni az álhír, hogy a koronavírus miatt lezárják Budapestet. Az Index erről egy fotót is közzétett, amelyben egy ismeretlen azzal riogat, hogy Pestre be lehet majd menni, de ki onnan sehova.

A hamis hírt sokan elhitték, és saját közösségi oldalukon is megosztották, ami pánikot okozott. Egy pékség már kilátásba helyezte, hogy leállítja a házhozszállítást. Mások amiatt aggódtak, hogy így nem tudnak majd bemenni a munkahelyükre.

A főváros karanténba helyezésének kérdése nem volt napirenden

Álhír Budapest tervezett lezárása, a Belügyminisztériumnak közleményben kellett ezt leszögezni péntek délelőtt. Azt írták, hogy a főváros karanténba helyezésének kérdése nem volt napirenden az operatív törzs ülésein, és hogy a rendőrség kutatja az álhír elsődleges forrását. Az operatív törzs egyúttal önmérsékletre, felelős magatartásra int.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook oldalán megerősítette, hogy a híresztelésnek, miszerint lezárnák a fővárost, semmilyen alapja nincs, ennek lehetősége sem merült fel. Jelezte továbbá, hogy erről Karácsony Gergely főpolgármestert is tájékoztatták.

Nem ez az első ilyen eset,

a rendőrség már több eljárást is indított.

Legutóbb szerdán egy 32 éves férfit hallgattak ki, közveszéllyel fenyegetéssel gyanúsítják. Pánikkeltő híreket terjesztett az interneten a vírus magyarországi terjedéséről, hogy minél többen kattintsanak az általa üzemeltett weboldalakra, és ezáltal hirdetési bevételre tegyen szert. A férfi otthonában házkutatást tartottak, és számos informatikai eszközt lefoglaltak.

A közmédiával kapcsolatban is álhíreket terjesztettek

A napokban a közmédiával kapcsolatban is álhíreket terjesztettek. A Magyar Hang nevű online portál arról számolt be, hogy értesülései szerint tizenkét MTVA-s dolgozót figyelnek meg járványügyi szakemberek, a hír alaptalan volt. Az MTVA közleményt adott ki, amelyben leírta, valóban elszállítottak egy dolgozót koronavírus-gyanújával, de a tesztje negatív lett, pénteken pedig a második vizsgálat sem mutatott ki nála fertőzést.

A koronavírus terjedéséről szinte percenként jelennek meg álhírek és felfokozott hangulatú, túlzó tartalmak a világhálón. Több portál tényként közöl információkat.

Az Index csütörtökön a hivatalos bejelentés előtt közölte, hogy az egyik kilencedik kerületi irodaközpontban koronavírusos fertőzöttet találtak. Pénteken pedig már arról írtak, hogy sorra kapják el vezető politikusok is a koronavírust. A mellékelt animációs képen Donald Trumpot is feltüntették, pedig egyelőre nem tudni arról, hogy az amerikai elnök beteg lenne.

Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeletvezetője azt kérte az emberektől, hogy ne dőljenek be az álhíreknek, és

csak hiteles forrásból tájékozódjanak.

Az álhírterjesztés súlyos jogi következményekkel jár, több év börtönnel is büntethető.

A címlapfotó illusztráció.