Szentendrei polgármester: Tévesen tájékoztatott Révész

 

Fülöp Zsolt (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület), Szentendre polgármestere úgy látja, hogy több tényt elhallgatott, illetve tévesen tájékoztatta a közvéleményt Révész Máriusz kormánybiztos a szentendrei gyalogos-kerékpáros hídról szóló sajtótájékoztatóján.

A képen Fülöp Zsolt polgármester és Pál Gábor belvárosi képviselő lakossági fórumot tart az épülő EuroVelo kerékpáros hídról a Pásztor révnél, a tervezett híd egyik lehetséges helyszínén Szentendrén 2020. január 25-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a szentendrei önkormányzat többhetes helyi véleménykutatási „színjátékkal” megakadályozta, hogy Szentendre és Szigetmonostor között gyalogos-kerékpáros híd épüljön uniós forrásból az európai kerékpárút-hálózat (EuroVelo6) részeként. A híd a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában 1,5 milliárd forint uniós forrás felhasználásával épült volna, Szentendre új önkormányzata ehhez nem járult hozzá, miután a lakosság körében végzett kéthetes véleménynyilvánító szavazáson felmérték: a helyiek inkább azt szeretnék, hogy a híd a város déli részén, a Postás strandnál épüljön.

Révész Máriusz azt mondta, Fülöp Zsolt becsapta a helyieket, amikor egy olyan helyszínt – a Postás strandot – is szavazásra bocsátott, amelyről pontosan tudta, hogy ott nem építhető meg a híd, mivel a szemben lévő szigeti részen védett vízbázist érintene.

Fülöp Zsolt szerint Révész Máriusz több tényt is elhallgatott

Fülöp Zsolt pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Révész Máriusz több tényt is elhallgatott a rendezvényen, például nem említette, hogy az állam által preferált, Szentendre belvárosában tervezett két hídhely nem csak azért nem kapott környezetvédelmi engedélyt, mert a vízbázisok védelméről szóló 1997-es kormányrendelet kizárja azt, hanem azért sem, mert a híd tájba, városképbe illesztése gyakorlatilag megoldhatatlan a Pest Megyei Kormányhivatal határozata szerint.

A polgármester jelezte: Révész Máriusz arról sem tett említést, hogy mi volt az oka a csaknem két évig elhúzódó környezethasználati engedélyeztetési eljárásnak. „Az előkészítetlenség és a nem kellően kimunkált tervek miatt az eljárás minden fázisa fellebbezésre adott okot” – tette hozzá. Mindezek ellenére a beruházó azt kérte tavaly év végén Szentendre képviselő-testületétől – folytatta –, hogy a belvárosi hídhelyek valamelyikét támogassa, miközben azok nem kaptak környezetvédelmi engedélyt.

A polgármester tudatta azt is, a projekt tervezett menetrend szerinti kivitelezése már tavaly év végén kétséges volt, a beruházó pedig most a városra hárítja a felelősséget, „átpolitizálva a híd megvalósításának valós történetét”.

Fülöp Zsolt kiemelte: a véleménynyilvánító szavazáson egyértelműen kiderült, hogy Szentendre akarja a hidat, de a tájképvédelmi, környezetvédelmi, vízbázisvédelmi szempontok figyelembevételével.

Szentendre képviselőjét nem hívták meg a csütörtöki sajtótájékoztatóra

A polgármester kitért arra is, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatóra meghívták Szigetmonostor polgármesterét, de Szentendre képviselőjét nem, pedig – jegyezte meg – a híd megvalósítása körüli vita éppen arról szól, hogy számítanak-e Szentendre szempontjai is a döntéshozóknak.

A polgármester szerint a helyismeret hiányát jelzi, hogy Révész Máriusz szerint autóút van a korzón, miközben 2017 óta a korzó autós közlekedéstől elzárt terület, ahová csak célirányosan, külön behajtási engedély alapján lehet behajtani, az átmenő forgalom tilos. Az előző városvezetés sem tervezett nemzetközi kerékpáros utat a korzóra – jegyezte meg a polgármester.

Fülöp Zsolt hangsúlyozta: továbbra is készek a híd megvalósítása érdekében a szükséges egyeztetésekre.

Azt gondoljuk, hogy ha a Rév utcánál a kormány szerint – a vízbázisvédelmi szempontok figyelembe vételével, ám szakhatósági tiltás ellenére – megvalósítható a kerékpáros híd, akkor az a minimum, hogy ezt a lehetőséget  megvizsgáljuk a belvárostól délre eső helyszín esetében is” – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.