Ezt tegye, ha felvetődik önben a koronavírus-fertőzés gyanúja

 

Ha valakiben felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, fontos, hogy ne személyesen, hanem telefonon keresse fel a körzeti orvost. A járvány megelőzésére és a nyugalom megőrzésére a Belügyminisztérium és az operatív törzs a telefonos és írásos segítségnyújtás mellett hiteles naprakész információkkal tájékoztatja az embereket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: ahhoz, hogy egyáltalán felvessük a koronavírus-fertőzés gyanúját, néhány feltételnek teljesülnie kell. Először is: jártunk-e olyan térségben, amely veszélyeztetettnek számít? Esetleg voltunk-e szoros kontaktusban valakivel, aki fertőzött, akiről tudjuk, hogy koronavírus-fertőzése van?

Ha valamelyik kérdésre vagy mindegyikre igen a válasz, és tüneteink is vannak – a három legfontosabb tünet a köhögés, leggyakrabban száraz köhögés, a 38 fok feletti láz, illetve a nehéz légzés –, akkor még mindig lehet az ok egy influenzafertőzés vagy nátha – mondta Győrfi Pál.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén tárcsázza a 06/80/277-455-ös, vagy a 06/80/277-456-os telefonszámot, vagy írjon a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címre.

A legfrissebb naprakész, hiteles információkról a koronavirus.gov.hu-n vagy a kormány által elindított hivatalos Facebook-oldalon tájékozódhat.

A címlapfotó illusztráció.