Enyhe tünetei vannak az iráni diákoknak

 

Enyhe tünetei vannak annak a Magyarországon tanuló két iráni diáknak, akinél kimutatták a koronavírust. Lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1-en.

Az infektológus elmondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást.

Amint megérkeztek a kórházba, szinte azonnal megkezdődött annak a pontos feltérképezése, hogy merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, amióta visszaérkeztek Iránból – közölte. Hozzátette, párjukat is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön imert lesz.


Szlávik János emlékeztetett, az egyik diák február 22-én, a másik 28-án érkezett Magyarországra.

A gyógyulási idejüket a laboratóriumi vizsgálatok határozzák meg, ezt azt jelenti, hogy egy koronavírus-fertőzött akkor tekinthető gyógyultnak, ha az egymást követő vizsgálatok nem mutatják ki a betegség jelenlétét szervezetében. Ez általában a betegség kezdetétől 10–14 napig tart, de egyénileg változhat – mondta.

Közölte: a 15 főből – 11 diákból, két tanárból és két sofőrből – álló csoport előreláthatóan vasárnap elhagyhatja a karantént.

Egy fogorvos és az asszisztense pedig jövő hétfőn távozhatnak az elkülönítésből. Mivel mindannyian jól vannak, valószínűleg nem fertőzöttek, de még az utolsó napon is elvégzik a vizsgálatokat a betegeknél – mondta Szlávik János.

A címlapfotó illusztráció.