MTVA: Összehangolt támadást indított a fake news média a közmédia ellen

 

Külföldi segítséggel, összehangolt támadást indítottak az álhíroldalak a közmédia ellen – így reagált az MTVA a Politico című lapban megjelent cikkre. Az európai fősodorba tartozó portál – egyébként magyar – szerzője arról ír, hogy a közmédiában, léteznek érzékeny témák, amelyekkel csak külön engedéllyel foglalkozhatnak az újságírók. Az írás szerint még e-maileket is elfogtak, amelyek ezt bizonyítják. A cikket – szokás szerint – azok a hazai internetes oldalak is átvették, amelyek rendszeresen támadják a közmédiát – hangzott el az M1 Híradójában.

Az emberi jogok és Greta a magyar állami média feketelistáján – ezzel a címmel közölt cikket a Politico brüsszeli liberális hírportál.

Magyar munkatársuk arról ír, hogy az MTI-ből meg nem nevezett források belső e-maileket juttattak el hozzájuk. Ezek szerintük azt bizonyítják, hogy a közmédiában cenzúra van, egyes vezetők külön engedélye szükséges, hogy például Greta Thunbergről, az uniós politikáról vagy emberi jogi szervezetekről tudósítsanak.

Külföldi segítséggel, mondvacsinált okokkal támadják fake news oldalak a közmédiát

– így reagált az MTVA. A közlemény szerint a cikk megjelenésével egy időben, szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva több hazai hírportál – vagy ahogyan a közlemény fogalmaz – az Azonnali, az Index és a 24.hu fake news oldalak.


Az MTVA szerint összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését.

A baloldali Népszava úgy írt, mintha a koronavírus miatt háborús állapotok uralkodnának hazánkban. Szerintük „frontvonalban, fegyver nélkül küzdenek a vidéki háziorvosok”, bár a cikkben megszólaló egyik orvos éppen arról beszél, mennyire nehéz felülkerekedni a híreken, és megnyugtatni az embereket. A Népszava ennek ellenére az írás első sorában egy másik orvost idéz, aki azt mondja: „a háború első vonalában vagyunk, mert odatoltak bennünket”.

Írták ezt annak ellenére a cikkben, hogy Magyarországon egyébként továbbra sincs koronavírusos megbetegedés.

Az Index hírportálnak már saját olvasói rótták fel, hogy az oldalon rengeteg szándékosan hatásvadász és pánikkeltő cikk jelent meg.

Az Index erre úgy válaszolt, hogy nem így csinálnák, ha azt látnák, hogy nem erre van igény. A szerkesztőség azt is írja, hogy a híreket szerintük nem tálalják öncélúan.

Szerdán a hatóságok folyamatos tájékoztatása ellenére mégis arról cikkeztek, hogy háziorvosok nem kaptak megfelelő információt a koronavírusról.

Az eredeti cikket közlő Politico is

régóta fente már a fogát arra, hogy bosszút álljon az MTVA-n.

A magyar közmédia még 2017-ben készített egy összeállítást azokról a neves nemzetközi hírű sajtóorgánumokról, amelyek rengeteg pénzt kaptak Soros Györgytől.

A Politico és a Soros György által kitartott magyarországi fake news média támadására adott válaszában az MTVA azt írta, a közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.