Sok álhír terjed az interneten a koronavírussal kapcsolatban

 

Nincs ok a pánikra – ismételgetik hetek óta az orvosok Európában. Továbbra sem segítik a helyzet kezelését az interneten terjedő álhírek. Az elmúlt napokban tovább romlott a helyzet, hiszen Európában is terjed a vírus. Abban sincs egyetértés a szakemberek között, hogy ki viseljen szájmaszkot – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy hónap alatt hétezer darab orvosi szájmaszkot adtak el egy békéscsabai gyógyszertárban. Egy másik helyen pedig két hét alatt több mint ezer maszkot vásároltak.


Ez most a legkelendőbb árucikk, még annak ellenére is viszik, hogy legtöbben nem is használják.

Az orvosi szájmaszkokat elsősorban vírusok és baktériumok terjedésének megakadályozására fejlesztették ki.

A kórházakban és a rendelőintézetekben azoknak az embereknek kötelező viselniük, akiknek fertőző betegségük van, tehát nem magukat, hanem a környezetüket védik a maszk hordásával.

Operáció közben sem magukat óvják az orvosok a szájmaszkkal, azért viselik, hogy a betegeket biztonságos, steril körülmények között láthassák el. Az orvosi maszkok ugyanis a kilélegzett levegőt szűrik meg. A sűrűbb szövésű erősebb maszk valamelyest többet szűr, de mindenképpen hatalmas különbség van a kettő között.

Jakab Ferenc virológus az úgynevezett FFP3-as egészségvédelmi maszkról elmondta, hogy az már arra való, hogy belélegzésnél magunkat óvjuk a vírusoktól. Ilyet használnak a laboratóriumokban és különböző üzemekben is. A virológus hozzátette,

egy szimpla orvosi maszk nem nyújt megfelelő védelmet a vírusokkal szemben,

ugyanis ezeket a védőfelszereléseket nem erre a célra találták ki.

Ezek a maszkok nem simulnak teljes egészében az arcra, sok hézag, sok lyuk van az arc és a maszk között, illetve maga a szerkezete is sokkal szellősebb, tehát az apró cseppeket nem szűri meg, ezért ez a maszk nem elsősorban azoknak ajánlott, aki védelmet szeretne a vírus ellen” – mondta a virológus.

Az orvosi maszkokat fertőzött embereknek ajánlják és azoknak, akiknek ugyan még nincsenek tüneteik, de azt feltételezik, hogy a szervezetükben vírusfertőzés lappang.

A tünetek megjelenésekor, amikor tüsszentünk, köhögünk és nyálcseppek távoznak a szánkból, akkor véd és azt védi meg, aki esetleg érintve lenne, hiszen ezek a vírusok a nyálcseppeken utaznak. Valóban, ha nincs tünet, akkor szükségtelen ezeket hordani” – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A szakemberek szerint az orvosi maszkok viselői elsősorban a környezetüket, míg

az egészségvédelmi maszkot használók saját magukat óvják.

Az azonban elmondható, hogy mindkét felszerelés különböző mértékben, de nyújthat védelmet a vírusfertőzésekkel szemben. Az orvosi maszkokat a gyógyszertárakban, az egészségvédelmi maszkokat pedig a munkaruházati és munkavédelmi boltokban lehet megvásárolni, valamint online felületeken is rendelhetők.

A címlapfotó illusztráció.