Daloltak a mezei pacsirták, hamarosan beköszönt a tavasz

 

Megszólaltak a mezei pacsirták szerdán, Zsuzsanna napján, mely néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tavasz is hamarosan beköszönt. A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin már napok óta dalolnak a kikelet hírnökei.

Bizonyára az enyhe időjárásnak köszönhető, hogy a vonuló mezei pacsirták a szokásosnál korábban tértek vissza. A Kígyósi-pusztán már február 12-én hallani lehetett az első pacsirtaszót, és azóta a napsütéses időszakokban egyre több helyen csendül fel az ének. A hímek így akarják kijelölni a saját területüket – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

A mezei pacsirtát könnyebb meghallani, mint meglátni. Egyrészt azért, mert „terepszínű”, másrészt azért, mert csak akkor énekel, ha nagyon magasra (60–80 méterre) felszáll, s ilyenkor már nehezen látható. Odafent szárnyát rezegtetve, ciripelésre emlékeztető, mégis dallamos hangot hallat. Akár fél órán keresztül is képes megállás nélkül dalolni, miközben leendő költőhelyét kémleli. Jellegzetes énekének nincsenek ismétlődő strófái, hangot hangba öltve, folyamatosan változtatja a dallamot.

A címlapfotó illusztráció.