A középiskolások 2000 eurós ösztöndíjat kapnak külföldi nyelvtanuláshoz

 

A kormány 2019-ben döntött arról, hogy a középiskolások számára külföldi nyelvi tanfolyamot biztosít. A döntés értelmében minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán két hét külföldi nyelvi tanfolyamon vehet részt.

Diákok németórán a barcelonai Goethe Intézetben. (Fotó: Reuters/Albert Gea)

Az iskolák dolga minőségi nyelvoktatást nyújtani

A kormány döntött. A középiskolai nyelvoktatás rendszerét korszerűsíti, és minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán két hét, összesen tehát kétszer két hét külföldi nyelvi tanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány vállalja” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben.

A miniszterelnöki bejelentés egy évvel ezelőtt hangzott el. Ennek értelmében 2020-tól a fiatalok

idegen nyelvi környezetben, egyéni vagy csoportos nyelvoktatáson vehetnek részt,

mégpedig ingyenesen.

„Alapvetően egy könnyűipari és művészeti iskola vagyunk, de az elmúlt években már idegenvezetőket és pedagógiai munkatársakat is képzünk” – ismertette Csontos Noémi, a BKSZC Iparművészeti szakgimnázim igazgatóhelyettese.

Az iskolában magasan képzett nyelvtanárok, online elérhető anyagok, hangfelvételek segítik a diákok tanulását. Itt az általános nyelvismeret mellett a szaknyelvi oktatás is szerepel a tananyagban. Az intézmény elsősorban angol nyelvterületre viszi a fiatalokat, Írországot és Máltát nézték ki úticélnak.


A köznevelési adatok alapján a külföldi nyelvtanulásra körülbelül 140 ezer tanuló jogosult.

Amikor én május 1-én miniszteri biztosa lettem ennek a programnak, azért is örültem a feladatnak, mert jómagam is megtapasztaltam azt, milyen külföldön lenni. Voltam au pair Angliában, aztán később, egyetemista koromban Lisszabonban Erasmusos diák, és olyan élményeket gyűjtöttem, nem csak a nyelvtanulással kapcsolatban, hanem a barátságokat megtalálva, amelyek megváltoztatták az életemet” – mondta Bartos Mónika.

A gyengébb tanulók is eljuthatnak külföldre

A kéthetes tanfolyam során a diákok minimum 40 nyelvórán vesznek részt. A csoportos utazásokat az iskolák szervezik, de egyéni jelentkezésre is van lehetőség. Bárki pályázhat, nyelvtudástól és tanulmányi eredményektől függetlenül.

„A diákok 2000 eurós ösztöndíjat kapnak”

– hangsúlyozta a miniszteri biztos. A Program külföldi nyelvtanulásra teljes körű támogatást nyújt. Fedezi a tanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a szállást és ellátást, és a célországon belüli utazási költségeket is.

A 2020-as költségvetésben 35 milliárd van erre a programra, de ez egy felülről nyitott keret, tehát hogyha többre van szükség, akkor ezt ki fogjuk egészíteni. A csoportos utazók számára 30 napig él majd a pályázati felület, az egyéni jelentkezők számára 60 napig” – ismertette Bartos Mónika.

Az érdeklődők a www.knyp.hu oldalon informálódhatnak, februárban pedig megnyílik a honlap pályázati felülete is. A tanulók a támogatást még a tervezett kiutazás előtt megkapják, így önerő, előfinanszírozás nem szükséges.

A címlapfotó illusztráció.