Érzékenyen érintette az áfaemelés az új lakások árait

 

Kivételes évfordulón van túl a magyar lakáspiac: tavaly december végén lejárt a lakásépítési boomot elősegítő 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó határidő. Ezzel új időszámítás indult, amely drágulással párosult – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az új lakások februári átlagos árait vetette össze a tavaly decemberi és a februári árszintekkel.

(Ábra: Ingatlan.com)

„Annak ellenére, hogy a piac már korábban igyekezett beárazni a kedvezményes áfakulcs megszűnését, vagyis ez már 2016 és 2020 között folyamatosan megjelent az új lakások vételárában, az előző hónapban mégis a vártnál nagyobb ütemű volt a drágulás” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Hozzátette: „A beruházók pont a határidő lejárta miatt 2019 december végéig akciók keretében próbálták értékesíteni a még gazdátlan, építés alatt lévő lakásokat. Az alapvetően sikeres értékesítési akciók mellett az új lakások piacán azonban a használtakéhoz hasonló folyamat ment végbe 2019 második felében, azaz kevesebb lett a befektetési célú vásárló”.

Ennek következtében vannak olyan új lakások, amik továbbra is gazdára várnak, mert a saját célra vásárlók számára az új lakások árai már a nehezen megfizethető kategóriába esnek. „Ez részben abból látszik, hogy most vannak a kínálatban olyan teljesen kész lakások, amelyeket az építkezés során nem sikerült eladni, most pedig készpénzes vevőknek kedvezményes áron hajlandó eladni az építtető” – fogalmazott Balogh László.

Az ingatlan.com elemzése szerint február első hetében a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 843 ezer forintnál járt. Ez a tavaly decemberi átlaghoz képest 3,4 százalékos drágulásnak felel meg, a tavaly februári szintet pedig 7,2 százalékkal haladja meg. A megyeszékhelyeken tempósabb drágulás látható a kínálati piacon. Az ottani új lakásoknál az átlagos négyzetméterár 539 ezer forintra rúgott, ez éves összevetésben 16 százalékos emelkedést jelent, a tavaly decemberi árszintet pedig 8 százalékkal múlja felül.

A szakértő az adatokat értékelve elmondta, hogy beszédes a jelenség, miszerint az új lakások áremelkedése csak az elmúlt két hónapban feleakkora volt, mint az elmúlt egy évben összesen.

A kilátásokról szólva a szakember azt mondta, hogy a kínálat a következő években is egyre szűkebb lesz. Az ingatlan.com adatai szerint a kínálatban 3152 olyan újlakás-hirdetés található, amelyek átadása idén esedékes. Aki pedig jövőre szeretne költözni, az csupán 821 ingatlanhirdetés közül tud válogatni. 2022-2023-as átadással viszont már csak 369 ingatlan hirdetése szerepel kínálatban.