Varga Judit aláírta a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

 

Varga Judit igazságügyi miniszter aláírta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését, melynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését célzó uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeit is kötelező legyen érvényesíteni.

A miniszter ezt a Facebook-oldalán jelentette be pénteken kora este. Azt írta: “add tovább, csatlakozzunk minél többen!”. A kezdeményezés aláírható a https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative oldalon – tette hozzá.


Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja péntek reggel az M1-en arról beszélt: nagyon rosszul áll a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtés. Elmondta, hogy már csak kilencven nap van hátra az akció végéig, és a szükséges egymillióból eddig mindössze hatvanezer aláírás gyűlt össze.

A külügyi megbízott szerint még mindig van elegendő idő arra, hogy ezen változtassanak, de ehhez mostantól naponta legalább tízezer aláírást kell gyűjteniük – tette hozzá. Azt mondta: az SZNT által kezdeményezett akciót azért indították, hogy az Európai Unió is járuljon hozzá anyagilag a hagyományos nemzeti közösségek identitásának megőrzéséhez.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést ide kattintva tudja támogatni