Szijjártó: Új lendületre van szükség a közel-keleti békefolyamatban

 

Új lendületre van szükség az izraeli–palesztin konfliktus rendezésének terén, hogy újra erőre kapjon a közel-keleti békefolyamat, ez rendkívül fontos Európa, illetve azon belül Magyarország biztonsága szempontjából is – jelentette ki Szijjártó Péter szerdán, miután Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és tanácsadójával tárgyalt a washingtoni Fehér Házban.

A külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az előző héten bemutatott amerikai béketerv alkalmas arra, hogy hosszú távon megteremtse a békét, a stabilitást a térségben.

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök főtanácsadója találkozójukon a washingtoni Fehér Házban 2020. február 5-én. (Fotó: MTI/KKM)


Mint rámutatott, a megoldási javaslat egybevág a magyar álláspont három alapvetésével, amelyek értelmében tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítést kell alkalmazni Izraellel szemben, közvetlen tárgyalásoknak kell elvezetniük az úgynevezett kétállami megoldáshoz, valamint folytatni kell a terrorellenes küzdelmet.

Ezek kapcsán a tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország nem támogatja az izraeli vállalatokkal szembeni kereskedelmi embargókat, nem támogatja, hogy az európai uniós intézmények néhány tagország nyomására Izrael-ellenes álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben, továbbá ellenzi a világszervezet azon határozatait, amelyek inkább csak a feszültség szítására alkalmasak.

Emellett reményét fejezte ki, hogy a felek alkalmasak és készek lesznek a közvetlen egyeztetésekre. Végül hozzátette, azért sem szabad hagyni, hogy a terrorcsoportok újra eluralkodjanak a régióban, mert az újabb migrációs hullámokat indítana Európa felé, márpedig ezt el kell kerülni.

Aláhúzta, hogy a rendezéssel kapcsolatban az elmúlt időszakban inkább kudarcokról lehetett beszámolni, aminek több oka is van, például az, hogy a nemzetközi politika szereplői javarészt kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen álláspontot képviseltek Izraellel szemben, a megoldást célzó javaslatok, döntések, iránymutatások pedig eredménytelenek voltak.

Szijjártó Péter (j) és Steve Bannon politikai stratéga találkozója Washingtonban 2020. február 5-én. (Fotó: MTI/KKM)

Új lendületre, valami újra van szükség, hogy a folyamat ismét erőre kapjon, és reális legyen a siker lehetősége” – fogalmazott. Szijjártó Péter a nap folyamán többek között találkozik majd Steve Bannonnel, a Fehér Ház volt főstratégájával is.