Kaposvár támogatja a B típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltást

 

Bevezeti a gyermekek B típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltásának támogatását idén Kaposvár – jelentette be Szita Károly (Fidesz–KDNP) polgármester a Facebook-oldalán.

A politikus közölte: az önkormányzat háziorvosok javaslatára döntött arról, hogy hozzájárul a három, összesen mintegy 90 ezer forintba kerülő oltóanyag megvásárlásához, erre a célra 10 millió forintot különített el ez évi költségvetésében.

Az önkormányzatnak az e témában készült eljuttatott háttéranyagában az olvasható, hogy ma a meningococcus B a legveszélyesebb olyan agyhártyagyulladás-típus Európában, így Magyarországon is, amely ellen van védőoltás.


A gyors lefolyású, magas lázzal, s egyebek mellett a kutacs deformitásával járó betegség leginkább az öt év alatti gyermekeket veszélyezteti, a csecsemőknél több mint 70 százalékos a halálozási arány, amennyiben nem észlelik időben.

A B típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltást az Európai Unióban 2013-ban törzskönyvezték, s ma a világ több mint 35 országában alkalmazzák. Az első vakcinát 2-3, a másodikat 3-4 hónapos korban, a harmadikat 1 éves kor után kell beadni.

Szita Károly a Facebook-oldalán emlékeztetett, hogy a somogyi megyeszékhely élen jár a védőoltások támogatásában. Lakosainak korábban a méhnyakrák, a bárányhimlő, a 65 év felettiek tüdőgyulladás elleni védőoltásának megvásárlását is segítette, amikor azok finanszírozásához az állam még nem járult hozzá.

A címlapfotó illusztráció.