Budapesten vannak a Vuhanból elhozott magyarok

 

Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek haza – számolt be az M1.

A hét magyar – akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból – francia segítséggel hagyták el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre.


Az M1 tudósítója a Szent László kórház elől nyilatkozva azt mondta: a magyarok az Országos Mentőszolgálat két hétszemélyes járműjével érkeztek meg a kórházba. Azt lehetett látni, hogy a járművezetők maszkot, védőruhát viseltek.

Azt is elmondta, hogy a magyarokat megvizsgálják, de az eredményekre néhány napot várni kell.

(Forrás: Facebook/Honvédelmi Minisztérium)

Korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára telefonon az MTI-nek kiemelte: a magyarok tünetmentesek, jól vannak.

Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezi ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak.

A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.