Az LMP az otthonápolási díj növelését és az idősellátás javítását szorgalmazza

 

Az LMP négy javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé az otthonápolási díj emelése, valamint az idősellátás minőségének javítása érdekében – közölte Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az LMP azt szeretné elérni, hogy a nem gyermeküket otthongondozók esetében is legalább a minimálbér szintjét érje el az otthonápolási díj. Emellett a kormánynak legalább 150 milliárd forintot az állami férőhelyek bővítésére kellene fordítania – mondta.

Szükségesnek látják a szociális és az egészségügyi bértáblák egységesítését, a negyedik javaslattal pedig felszámolnák az egyházi és állami idősotthonok normái közti különbségeket, mert az egyházi intézmények most az állami norma 1,6-szorosát kapják – sorolta.


Javaslataikat azzal indokolta, hogy jelenleg azok, akik főleg idős, demenciával élő szüleiket gondozzák otthon, 38, illetve 58 ezer forintot kapnak otthonápolási díjként. Ez Ungár Péter szerint semmire nem elég, ráadásul a kormány négy éve nem bővített férőhelyet az idősgondozásban. Az ellenzéki politikus közlése szerint jelenleg a szociális ellátásra fordított összes támogatás és bér együtt nem éri el a GDP egy százalékát.

Kérdésre válaszolva Ungár Péter a kórházi beszállítók tartozásának 80 százalékos kifizetésére vonatkozó javaslatot „nem piacgazdasághoz megfelelő működésnek” nevezte. A Párbeszédtől kiszivárgott vitairat kapcsán pedig úgy fogalmazott: Magyarországnak az az érdeke, hogy a zöldpolitikát a zöld pártok csinálják. Hozzátette: szerinte megfontolandó Karácsony Gergely főpolgármester javaslata, hogy az LMP és a Párbeszéd szoros szövetségben működjön együtt.

Arra, hogy a vitairatban van olyan felvetés, amely szerint hagyni kellene az LMP további erózióját és abból profitálni, azt mondta: mind a Párbeszéd, mind az LMP részéről az önkritika és az alázat fontos. Ez vezet arra, hogy tudják, nem pártpolitikai módon kell hozzáállni ahhoz, hogy Magyarországnak erős zöld képviselete legyen, hanem az ügyet kell nézni, és ebben az együttműködés lehet, hogy jobb, mint a széthúzás – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.