Spöttle: 2015 szeptembere óta nem volt hasonló esemény Röszkénél

 

Körülbelül hatvan-hetven határsértő akart áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedd hajnalban Magyarországra, a rendőrök akadályozták meg az akciót. Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző úgy véli, a Soros-szervezetek is segíthették a migránsokat.

(Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Cikkünk frissült. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az incidens fél hatkor történt, a mintegy hatvan-hetven ember csaknem egyszerre próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő átkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan ember illegális bejövetelét akadályozták meg, négyüket feltartóztatták, és a területet lezárták.

Ülésezett a migrációs munkacsoport

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével ülésezett a migrációs munkacsoport, az ezt követő budapesti sajtótájékoztatón Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, működött a határvédelmi rendszer kedd hajnalban.

A belügyminiszter kiemelte, már a múlt héten tartott határszemlekor voltak jelenleg is élő információik arról, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra.

„A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni” – mondta Pintér Sándor.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta,

2015 szeptembere óta nem volt hasonló esemény Röszkénél.

Az elmúlt időszakban kisebb csoportokban próbálkoztak átjutni, például tehervagonokban elrejtőzve.

Hozzátette, az illegális határátkelést megkísérlő migránsokat figyelmeztető lövéseket egy fegyveres biztonsági őr adta le, egy civil személy, akinek joga van ahhoz, hogy „bűncselekményekben személyeket meggátoljon”. Ha a testi épsége vagy a védett objektum veszélyben van, akkor figyelmeztető lövéseket adhat le. „Ha nagyszámú embercsoport jelenik meg, és át akar törni a határon, akkor az félelmet kelthet” – mondta.


Néhány nappal ezelőtt a román–magyar zöldhatárnál is megkísérelték az átjutást a migránsok, ott rendőrök adtak le figyelmeztető lövéseket. „A kedd hajnali esethez hasonlóan azok az emberek sem tudták igazolni magukat, pedig laptop, telefon volt náluk, de iratok nem – ezt az elmúlt években több százezer migránsnál is tapasztalni lehetett” – hangsúlyozta Georg Spöttle.

Csoportosan, szervezetten kísérlik meg az átjutást

A kedd hajnali incidensben szervezetten, csoportosan próbáltak áttörni a határzáron. A migránsok zárt csoportokban – többek között a Facebookon keresztül – kommunikálnak egymással. „Kifigyelhették, hogy mikor van zárva a határátkelő, tudták, hogy este hét óra és reggel hét óra között nincsenek vámosok, határrendészek, ezért próbálkoztak hajnalban. Azt nem tudhatták, hogy fegyveres biztonsági őrök védik az átkelőt” – mondta Georg Spöttle.

Hangsúlyozta: az illegális bevándorlók nagyon felkészülten érkeztek a zárt határátkelőkhöz. Kedd hajnalban sem egy homogén csoport akart áttörni, hanem egy egyiptomi, pakisztáni, afgán vegyes nemzetiségű csoport. Valamilyen módon szerveződtek, összeverbuválódtak, akár egy Facebook-csoportban, ahol angolul beszélnek egymással.

„De elképzelhető, hogy a Soros-szervezetek próbálták őket segíteni, mind külföldről, mind Magyarországról”

– mondta a szakértő.

A biztonsági szakértő szerint azért nem a kerítésen át kísérelték meg az átjutást, mert az masszív, magas, nehéz rajta átkelni. „A határátkelőről viszont lehetett belső információjuk egy embercsempésztől vagy civil szervezettől, és úgy gondolták, ott érdemes próbálkozni” – közölte.

A szerb határrendészet kevésbé felkészült

Georg Spöttle a szerb határőrséggel kapcsolatban megjegyezte, a szervezeti struktúrákat át kellene alakítani, komolyabb járőrszolgálattal és komolyabb műszaki felszereltségre lenne szüksége a déli szomszédunknak, vagy csak

emberileg komolyabban kellene venni a határőrizetet,

mert ha ilyen embercsoportot nem vesznek észre, akkor mit vesznek észre” – vetette fel.

Az eseményekről nyilvánosságra hoztak egy kamerafelvételt is.