Az LMP közérdekű adatigénylést nyújt be a Roszatom Budapestre költözése miatt

 

Az LMP közérdekű adatigénylések sorát nyújtja be, hogy megtudja, mennyibe kerül és mivel jár majd az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom regionális központjának Budapestre költözése – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott, hogy a „Roszatom nyomulás” a számos kockázatot vet fel, amelyek kivizsgálását kezdeményezni fogják az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökénél.

A politikus szerint az orosz vállalat költözésének egyik oka lehet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „rövidebb pórázon szeretné tartani” Orbán Viktor miniszterelnököt az ezer sebből vérző paksi bővítés minden áron erőltetése érdekében.

Az LMP képviselőcsoportjának vezetője félőnek nevezte, hogy a paksi beruházás a most ismert 4000 milliárd forintnak akár a duplájába is kerülhet, ami kizárhatja annak lehetőségét, hogy Magyarország a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása felé mozduljon el.

Az atomenergia ugyanis nem zöldenergia, hiszen az atomerőművek teljes életciklusokra vetítve rengeteg káros anyagot bocsátanak ki, a hozzájuk kapcsolódó uránbányászat pedig rendkívül környezetpusztító” – hangsúlyozta Keresztes László Lóránt.