Európa Tanács: Előrehaladást ért el Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem terén

 

Újabb előrehaladást ért el Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem terén – olvasható a strasbourgi székhelyű Európa Tanács e témával foglalkozó szakértői bizottságának pénteken kiadott időszakos országjelentésében.

A Moneyval elemzése szerint Magyarország javított teljesítményén az úgynevezett pénzügyi akciócsoport (FATF) egyik fontos ajánlása terén, amely a pénzmosásról és terrorizmus finanszírozásról szóló adatok és statisztikák gyűjtését és feldolgozását célozza. A szervezet legutóbbi, tavaly februárban kiadott jelentése szerint Magyarország ebben az ajánlási pontban csak részben bizonyult megfelelőnek, a mostani jelentés azonban már nagyrészt megfelelőnek ítélte a magyar erőfeszítéseket.

A Moneyval ezzel együtt úgy döntött, hogy Magyarország továbbra is az úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárás alatt marad, amellyel a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelését ellenőrzik.

Magyarország a 40 FATF-ajánlás közül 6-nak továbbra is megfelel, további 28 ajánlásnak nagyrészt megfelel, illetve másik 6 ajánlásnak csak részben felel meg.

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága a tanácshoz tartozó tagországok ezen a területen működtetett szabályrendszerét, jogalkotását, gyakorlatát, intézkedéseit vizsgálja, értékeli, valamint elősegíti ezen intézkedések fejlesztését, harmonizálását. Maga az Európa Tanács a jogállamiság intézményét, illetve az alapvető szabadság- és emberi jogokat hivatott védeni. Jelenleg 47 tagja van, Magyarország 1990-ben csatlakozott hozzá.