Csökkenés, drágulás és kínálati boom a lakáspiacon

 

A múlt év harmadik negyedében mintegy 19 ezer lakás cserélt gazdát az országban, ez 56 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. A használt lakások adásvételeinek száma Budapesten több mint 80 százalékkal csökkent, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékos volt a csökkenés.

(Forrás: Ingatlan.com)

Az Ingatlan.com legfrissebb adatai szerint az eladó lakóingatlanok piacán idén januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata: a fővárosban 57 százalékkal, a megyeszékhelyeken 53 százalékkal több eladó lakóingatlant hirdettek, mint egy évvel korábban. Jelentős visszaesést produkált a lakáspiac a múlt év harmadik negyedévben a hivatalos adatok szerint.

Zuhanás

A kérdéses időszakban 19 329 használt és új lakás talált gazdára, ez 56 százalékkal marad el a 2018 harmadik negyedévétől, a múlt év első és második negyedévéhez képest pedig 50, illetve 44 százalékos zuhanásnak felel meg – derül ki az Ingatlan.com közleményéből.

A legdurvább csökkenés a fővárosi használt lakások piacán látható: a múlt év harmadik negyedében mindössze 1472 ingatlant került új tulajdonoshoz, ami 82 százalékos zuhanást jelent éves összevetésben. A megyeszékhelyeken 52 százalékkal 3970-re csökkent az adásvételek száma, a nagyobb vidéki városokban 6835 tranzakció történt, ez 50 százalékos hanyatlást jelent az előzetes adatok szerint.

Kínálati boommal kezdődött az idei év

A lakáspiaci forgalom hirtelen csökkenésével párhuzamosan az árak éves összevetésben még emelkedést mutattak a KSH szerint. 2019 harmadik negyedében a használt lakások ára 14 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az új lakások pedig 5,8 százalékkal drágultak.

Balogh László hozzátette: „A lakásdrágulás üteme a kínálati adataink és a hivatalos számok szerint is lassulást mutat. Ez a korábbi trendhez képest egyértelmű fordulatot jelent, és a vevőknek nagyobb mozgásteret biztosít egy-egy lakásvásárlásnál a jövőben.”

Akik most tervezik, hogy lakást vásárolnak a fővárosban vagy a nagyobb vidéki városokban, azok széles kínálatból válogathatnak. Legalábbis január közepén a magánszemélyek kínálatában 57 százalékkal több budapesti lakáshirdetés volt, mint tavaly januárban, a megyeszékhelyeken pedig 53 százalékos volt a bővülés.