Betemették a migránsalagutat a magyar-szerb határnál

 

Betemették a magyar–szerb határnál azt az alagutat, amit a napokban találtak a kerítésnél. Az alagút nagyjából másfél méter mélyen csaknem 40 méter hosszan húzódott a föld alatt. Egy vödör és egy csákány is volt a gödörben, vélhetően még nem készültek el vele az embercsempészek. Nemcsak a kerítés alatt, hanem felette is próbálkoznak a bevándorlók, a vajdasági oldal településein élők azt mondják, feltűnően sok létra tűnik el a kertekből – derült ki az M1 Híradójából.

A Szabadkához közeli települések lakóit gyakran meglopják az illegális bevándorlók, az utóbbi időben leginkább a létrák tűntek el az udvarokból. A településen élők azt mondják, sokszor a határkerítés mentén kell összeszedniük a saját tárgyaikat.


A bevándorlók már minden létező módon megpróbálják kijátszani a magyar hatóságokat. Több helyen kísérlik meg az átjutást a határon, járművekben bújnak el, megkerülik a határkerítést, vagy megpróbálják átvágni magukat a kerítésen.

Az újabb alagútra kedden talált rá egy kutyás járőr Bács-Kiskun megyében. Az M1-nek a határ túloldalán várakozó bevándorlók kedden azt mondták, hallottak a járatokról. „Úgy tudom, többen is próbálkoznak az alagutakon keresztül, én nem tudom kik ezek az emberek, de ez így igaz” – mondta Szabadkán egy afgán férfi.

A rendőrök csákányt, feszítővasat és egy piros vödröt találtak az alagútban, feltehetően ezekkel készítették a járatot – hangzott el a Híradóban.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt az M1-en, hogy egyre átgondoltabb határőrizetre van szükség annak érdekében, hogy eredményesen lehessen megállítani a migránsokat. „Ez a harmadik alagút volt, amit találtunk, ez nem ritkaság sem Izraelben sem a mexikói–amerikai határon” – fogalmazott Bakondi György az M1-en.

Tavaly ősszel a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében és a Csongrád megyei Ásotthalomnál is találtak járatokat. Mindkettőt azonnal betemették.

Bakondi György elmondta: „már dolgoznak azon, hogyan lehetne ezeket az alagutakat minél eredményesebben felderíteni, készítőiket pedig hőkamerák segítségével észrevenni.”

A címlapfotó illusztráció.